Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Naponta 236 ezres táppénz

2006.04.12. 12:11
A betegség nem kíméli a százmillió forintos menedzserszerzõdéssel foglalkoztatottakat sem - állapították meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenõrei háromszáz, kirívóan magas összegû táppénzkifizetés vizsgálata során. Mivel a táppénzes állományban lévõk a jövedelmük után befizették a négyszázalékos járulékot, jogosan vették föl a naponta 236 ezer forintnál nagyobb táppénzt - írja a Világgazdaság.

A hatályos jogszabály szerint - 2000. december 30. óta - a nem rendszeres jövedelmek után is járulékot kell fizetni, így azok táppénzalapot képeznek. Bukodi Zsolt, az OEP illetékes fõosztályvezetõje a Világgazdaságnak igen különös, nem rendszeres, ám a táppénzkiszámítás alapjául szolgáló jövedelmekrõl adott számot. Ezek között vannak a cégek által fizetett bónuszok, prémiumok, az egy-két havi keresetnek megfelelõ szabadságpénzek, az egészségmegõrzésre, pihenésre szolgáló összegeket tartalmazó munkaszerzõdések.

Lesznek hatósági ellenõrzések is

Sok esetben a túlórákat jutalompénzzel váltják meg a munkáltatók, mivel a dolgozók jócskán túllépték a hivatalosan engedélyezett túlóraszámot. Vannak havi 80 ezer forintnyi lakbérre és a lakás rezsijére kifizetett jutalmak, sõt szellemi tervekért járó prémiumok. Bizonyos körökben nem ritka a több millió forintos végkielégítés. De találkoztak az ellenõrök tetemes titoktartási díjjal is, amelyet azért kapott a munkavállaló, hogy három évig ne helyezkedjen el konkurens cégnél. Ennyi idõbe pedig akár egy betegség is belefér.

Így esett meg az is, hogy némely biztosítottnak a valódi munkajövedelménél lényegesen magasabb volt a táppénze. A fõosztályvezetõ szerint az is elõfordult, hogy a nyugdíjban lévõ munkavállalók mentek táppénzes állományba, ugyancsak szabályosan, hiszen a nyugdíj mellett szerzett munkajövedelmük után fizettek járulékot. Ezt ugyan nem tiltja jogszabály, ám elõírja: a járulékfizetést külön kell kérelmezni, ez azonban sok esetben elmaradt. Ezekben az esetekben hatósági ellenõrzéseket kezdeményeznek.

Kétélû fegyver

A magas táppénzkifizetések között találtak kettõs jogviszonyban dolgozót is, aki mindkét helyrõl járó jövedelme után fizette a négyszázalékos járulékot, így igényt tartott a kétfelõl járó táppénzre is. A keresõképtelenséget megállapító orvosnak ilyenkor nyilatkozni kell, hogy melyik munkaviszonyának ellátására képtelen a beteg. Elõfordult olyan eset is, hogy a keresõképtelen állományban lévõ a fõállású fizetése mellett tiszteletdíjban részesült, ezért a táppénzét mindkettõ után kiszámolták a számára. Ám mivel tiszteletdíjas feladatát a keresõképtelensége idején is ellátta, a számára folyósított táppénz mellett megkapta a tiszteletdíjat is, ami enyhén szólva visszás.

Kétélû fegyvernek minõsítette Bukodi a jelenlegi rendszert, amelyben sürgõsen rendet kell tenni. Kétségtelenül igaz, hogy a járulékalap kiszélesítésével több pénz folyik be az egészségbiztosítási alapba, ám az egy betegre jutó táppénzkiadás - a magas jövedelmûek miatt - is jelentõs mértékben nõ. S ugyan az OEP táppénzkasszájában az inflációs hatást is figyelembe véve megtakarítás tapasztalható, folyó áron számolva a kassza csökkenése 0,8 százalék.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.