Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Októbertől drágul a fővárosi távfűtés

2004.08.31. 12:56
A háztartási célú fogyasztóknál 7,4 százalékkal emelkedik október elsejétől a távhőszolgáltatás ára - döntött a Fővárosi Közgyűlés. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos budapesti háztartás éves költségei majdnem tízezer forinttal nőnek. A melegvíz is drágább lesz.
Októbertől emelkedik a távhő ára és a melegvízért is többet kell majd fizetni. A Fővárosi Közgyűlés kedden szavazott arról, hogy a távhőszolgáltatás díjemelése miatt a fűtés átlagosan 11,7, a melegvíz 13 százalékkal drágul. A háztartási célú távhőfogyasztók számára ez 7,4 százalékos emelést jelent.

A Budapest Távhőszolgáltató Rt. indoklása szerint az emelést az inflációs hatás mellett befolyásolta számos jogszabályi változás is, melyek növelték a szolgáltatás költségét. Az ellenzék nem szavazta meg a javaslatot.

A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint az eddig 8 százalékos kedvezményben részesülő fogyasztók számára a kedvezmény 5 százalékra mérséklődik, viszont valamennyi fogyasztó számára a díjak 1,2 százalékkal kisebb mértékben emelkednek. A fogyasztók 80 százaléka eddig nem részesült kedvezményben.

Több kedvezményezett

Mindez azt eredményezi, hogy a lakossági távhőszolgáltatás és melegvíz-szolgáltatás éves díja áfával együtt - egy átlagos mértékű lakás esetén - 130 ezer 26 forintról 139 ezer 663 forintra nő átlagos hőfogyasztás és a lakás légtérfogata alapján történő alapdíj-fizetés mellett. A háztartási gázár-támogatásban nem részesülő, nem lakossági fogyasztók költségei nagyobb mértékben (átlagosan 12 százalékkal) növekednek.

A jövő év folyamán tovább bővül a díjkedvezményben részesülő lakossági fogyasztók köre, 2005. január 1-jétől a Kőbánya-Kispest hőkörzet mintegy 43 ezer, július 1-jétől az Újpalota és Füredi úti hőkörzetek mintegy 35 ezer háztartása, tehát 2005. júliusától már mintegy 128 ezer háztartás (a budapesti távhővel ellátott háztartások 53 százaléka) jut 5 százalék mértékű (évi hétezer forint) díjkedvezményhez.

A budapesti távhőszolgáltatás díjai utoljára 2003. október 1-jén átlagosan 9,12 százalékkal növekedtek. Ezt követően idén január 1-jétől újabb hatósági energia-árváltozások léptek hatályba, és módosultak a háztartási gázellátás kedvezményes igénybevételének szabályai. Ezzel egyidejűleg több közüzemi szolgáltatással együtt a távhőszolgáltatás áfa-kulcsa 12-ről 15 százalékra növekedett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!