Árpád
-1 °C
9 °C

Jó hétvégéje volt a légi taxisoknak

2003.08.27. 09:28
Kapcsolódó cikkek (1)
A Forma-1 magyarországi futama a helikoptereket üzemeltető cégeknek is az év kiemelkedő eseménye, vasárnap például 163 le- és felszállást regisztrált a repülésirányításért felelős HungaroControl.
A gépek átlagos befogadóképességét figyelembe véve körülbelül 650 utast szállítottak - mondta a NAPI Gazdaságnak Molnár Csaba, a Hungaroring szervező bizottságának tagja, a HungaroControl repüléstájékoztató részlegének vezetője. Az év során ehhez fogható forgalmat egyetlen rendezvény sem hoz, a helikopteres utazások általában a különböző repülőnapokhoz kapcsolódnak.

Kevés gazdag üzletember

Forrás: HungaroControl
Ennek egyik oka az, hogy Magyarországon egyelőre még csak csírájában él az a gyakorlat, amely szerint egy-egy multi vezetője egy nap alatt helikopteren járja körbe vállalkozásait. Emellett az a tehetősebb üzleti réteg is csak kialakulóban van idehaza, amely különböző célokból rendszeresen használja saját tulajdonú helikopterét. E járműveket leggyakrabban légi taxiként, mezőgazdasági célokra, villamos távvezetékek ellenőrzésére veszik igénybe, de használják őket légi fotózáshoz, valamint filmforgatásokhoz is. A külföldi producerek gyakran élnek ezzel a lehetőséggel s a média néhány pénzesebb vállalkozásai is használják ezt a közlekedési eszközt.

Két éve többen repültek

Molnártól a Napi megtudta még, hogy két évvel ezelőtt sokkal többen választották a közlekedésnek ezt a formáját a Forma-1 idején, s a tavalyihoz képest sem nőtt az utasok száma. Versenyzőkkel, az istállók vezetőivel, illetve tehetősebb magánszemélyekkel röpködtek a helikopterek a mogyoródi pálya mellett lévő leszállóhely és a főváros között (itt a Duna-parton, a Dráva utcánál alakítottak ki ideiglenes "repteret"), de landoltak gépek a Budaörsi repülőtéren is. Az oda-vissza út 50-60 ezer forintba kerül, ami megegyezik az európai árakkal.

A helikopteres üzletág csúcsnapjának tekinthető vasárnapi futamon összesen 12 (Mi-44-es, R-44-es és Bell 206-os típusú) gép vitte az utasokat. Miután ebben az üzletben az év során több holtszezon is van, és a gépek fenntartása igen sokba kerül, a légi szállítással foglalkozó cégek általában bérlik a járműveket. A vasárnapi fuvarok szervezője a Governor, a leszállóhelyek üzemeltetője a Sunflower volt, a gépeket a rendőrségtől és az Aero Caritastól bérelték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.