Hajnalka
-1 °C
15 °C

Többe kerülhet a taxizás

2004.05.11. 09:30
A hatósági ár tervezett bevezetésével többe kerülhet, de megbízhatóbbá válhat a taxi szolgáltatás - vélik a piaci szereplők.
A személyfuvarozás hatósági áráról szóló törvény várhatóan 2-3 héten belül elkészül - tájékoztatta lapunkat Bőhm András szabaddemokrata képviselő, az Országgyűléshez a múlt héten benyújtott koalíciós törvényjavaslat egyik előterjesztője. A képviselő úgy véli, a fővárosban még az idén megszülethet a végrehajtásról szóló rendelet. Ez különösen azért fontos, mert a tervek szerint a hatósági ár alkalmazása nem lenne kötelező, ilyen csak akkor lépne életbe, ha a települési önkormányzat élni kíván árhatósági jogkörével.

Az utasoknak és a taxis társaságoknak, különösen a kisvállalkozásoknak előnyős lesz a hatósági ár bevezetése - állította lapunknak Rusznák Imre, a fővárosi kereskedelmi és turisztikai bizottság elnöke. Ez egy évek óta tartó folyamatra tenne pontot, a törvényjavaslat így átlátható és eurokonform feltételeket teremtene a taxizás körül.

A hatósági árral a taxisokról kialakult rossz általános vélemény jelentősen javulhat, ami valószínűleg az utasok számának emelkedéséhez vezet majd - mondta Lengyel Sándor, a 6X6 Taxi marketingvezetője. Úgy vélekedett, hogy a jelenleg meghatározott legmagasabb hatósági ár, a reggel 6 órától este 10-ig alkalmazott 240 forint kilométerenként, valamint a piacon jellemző 150-180 forintos sáv között lehetne valahol kialakítani a fix árat. Ez ugyan magasabb, mint a jelenlegi telefonos híváskor alkalmazott díj, ám többek között azt is figyelembe kellene venni, hogy megszűnne a telefonos rendeléssel hívott és az utcán leszólított taxik viteldíja közötti különbség. Így gyakorlatilag bizonytalanság nélkül szállhatna be egy-egy utas bármely társaság autójába, hiszen alig mutatkozhatna eltérés a számlák végösszegei között.

Ahhoz azonban, hogy ez a lépés valóban meghozza a várt eredményt a létszám, valamint az ellenőrzés terén is meg kell tenni - az egyébként tervbe vett - lépéseket. A piac igényeihez képest például a fővárosban egyértelműen túl sok a taxis. Jelenleg 5840 engedély van kiadva, arról nem is beszélve, hogy 500-600-an még a Budapest melletti településekről járnak be naponta. Bécsben ehhez képest alig több mint 4000 engedély van érvényben. Ezt figyelembe véve nem a drosztok számát kellene ehhez az említett állmonyához igazítani, hanem éppen fordítva a nem megfelelő vállalkozókat kellene "eltanácsolni". Ehhez természetesen a képzésen és az engedély megszerzésének módján is változtatni kellene, oly módon, hogy ez önmagában is szűrőt jelentsen. Emellett például az autókra vonatkozó normákat is konkrétabban kellene szabályozni.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.