Árpád
7 °C
21 °C

Továbbra is vonzó Magyarország

2005.03.31. 08:09
Magyarország több beruházást is elvesztett az utóbbi időben, csökkent a tőkevonzó képesség. Fel kell számolni a lemaradást az oktatás, a szakmunkásképzés és persze az infrastruktúra kiépítése terén.
Magyarország számára is több javaslatot megfogalmaz a Boston Consulting Group (BCG) legújabb „A közép- és kelet-európai lehetőség - globális előny létesítése Nyugat-Európa kiszolgálásában” című elemzése. A társaság szerint fel kell számolni a lemaradást az oktatás, a szakmunkásképzés és persze az infrastruktúra kiépítése terén, de hátránya Magyarországnak a gyenge munkaerő-mobilitás, a rossz adórendszer, s bírálták a BCG elemzői a befektetők számára bizonytalanságot okozó áfavisszatartást, mint a beruházásoktól elrettentő lépést.

Kissé romlott

Magyarország több beruházást is elvesztett az utóbbi időben, csökkent a tőkevonzó képesség, e téren Csehország és Szlovákia is Magyarország előtt jár. Versenyelőnyöket a kelet-közép-európai régió sajátosságain túl az ország specifikus erősségei jelentenek, mint például a földrajzi és természeti adottságok. A BCG szerint az átlagos költségmegtakarítás a Magyarországról való beszerzés esetén 20-30 százalékos is lehet a hagyományos forrásokhoz képest.

A BCG számpéldája szerint Németországból Magyarországra telepítve az autógyártást a munkaerő-kiadások 12, az anyagköltség 11 százalékkal válnak alacsonyabbá, mindent összevetve 26 százalékkal kisebb termelői ár érhető el, amit a járulékos költségek - például a logisztikai kiadások - csak kissé rontanak le, így végeredményben 23 százalékkal kerül kevesebbe a termelés. Ez a költségelőny csak lassan csökken az idő múlásával a BCG szerint.

Egyező költségek

Jelenleg több iparágban is csaknem megegyeznek a költségek a régióból, illetve a Kínából származó, Nyugat-Európába érkező termékeknél - állította Kevin Waddell, a BCG alelnöke, a varsói iroda vezetője, az elemzés készítője. A jelentés tehát ennek megfelelően azt a tévhitet is szeretné eloszlatni, hogy Kína egyértelműen a legolcsóbb választás az alacsony költségű országok közül Európa számára - ezzel szemben idetartoznak a kelet-közép-európai országok is.

Ugyan a kínai munkaerőköltségek harmadával kisebbek a kelet-közép-európainál - miközben a régió bérköltségei négyszer-tízszer alacsonyabbak a nyugat-európainál -, ám a távol-keletre helyezett gyártást drágítják például a logisztikai kiadások, miközben az üzleti kockázatok is sokkal jelentősebbek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!