Judit
-2 °C
8 °C

Itt a magyar katonai teherautó

2001.11.27. 15:36
Vegyesvállalatot alapít a világ egyik legnagyobb autógyára, a DaimlerChrysler és a Rába, hogy katonai terepjáró teherautót gyártsanak. A jármű nálunk Rába, máshol Mercedes név alatt fog futni.
A DaimlerChrysler (DC) és a Rába Rt. 70-30 százalékos tulajdoni arányával, mintegy 10 millió eurós törzstőkével új vegyes vállalat alakul egy új tehergépkocsi-család közös kifejlesztésére és gyártására - közölte Steiner László, a Rába Rt. vezérigazgatója a C+D 2001 V. Közép-európai Védelmi Szakkiállításon kedden Budapesten.

Reszkessetek civilek!

A DaimlerChrysler és a Rába képviselői jelezték: az új járművekkel egyaránt megcélozzák a magyar kormány által kiírt honvédségi tendert, illetve mindazokat az európai NATO-tagországokat, amelyek fejleszteni kívánják haderejük logisztikai képességeit. (A DaimlerChrysler és a Rába közösen indult a Honvédelmi Minisztérium tenderén, és sikeresen túljutott egy előminősítési szakaszon.) "A Rába csaknem 90 éve szállít katonai járműveket a magyar hadseregnek" - mondta Steiner László, a Rába vezérigazgatója.

Külföldön Merci lesz

A nagyobb mechanikai részegységeket a DaimlerChrysler szállítja, míg a Rába biztosítja a futóművet, a kabin belső alkatrészeit és a karosszériát. A kabin kifejlesztésére a brit Mayflower céggel közösen került sor. A járművek Magyarországon a Rába, a többi piacon a Mercedes emblémáját viselik majd.

Három év múlva indul a termelés

Hans-Jürgen Wischhof, a DC AG Unimog divíziójának elnökhelyettese elmondta: a vegyes vállalatban a felek több, mint 30 millió eurós (mintegy 7,5 milliárd forint értékű) beruházást hajtanak végre. Az új járművek gyártása 2004 harmadik negyedévében indul meg Győrben.

Ad hozzá a kormány is

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a magyar ipar fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű a világ legnagyobb járműgyártójával való együttműködés, egyúttal felajánlotta a magyar kormány Széchenyi-terven keresztül adható, vissza nem térítendő, legfeljebb 200 millió forintos támogatását az új vegyes vállalatnak

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!