Ambrus
-7 °C
3 °C

A kiskereskedőket sújthatja a tejpaktum

2004.03.10. 10:53
Egyezséget kötött az agrártárca a nagyobb áruházláncokkal: ha nem árusítják a jövőben a reggeli italt, a kormány megváltoztatja a kereskedők tevékenységét korlátozó rendelkezéseket - értesült a Népszabadság. Időközben újabb áruházláncok csatlakoztak a tejimitátumok forgalmazásának korlátozásához.
Módosítani fogja az agrártárca az agrárrendtartási törvényt azon részét, mely szerint mezőgazdasági terméket nem lehet a beszerzési ár alatt értékesíteni - tudta meg a Népszabadság. Eddig a boltosok nem adhatták olcsóbban a mezőgazdasági és élelmiszertermékeket, mint amennyit ők fizettek érte.

Paktum

A napilap szerint a boltosok számára kedvező döntés azért született meg a tárcánál, mert cserébe a nagyobb áruházláncok vállalták, hogy a jövőben korlátozzák a reggeli italnak nevezett tejimitátum forgalmazását. A tárcánál a Népszabadság kérdésére elismerték, hogy felvetődött a korlátozás felülvizsgálatának lehetősége.

Felmerül a kérdés, mit nyernek azzal az áruházláncok, hogy olcsóbban adnak el valamit, mint amennyiért vették. Az olcsóbb termékekkel egyértelműen a vásárlók becsalogatása a cél. A nagy áruházláncok összességében pedig nem lesznek veszteségesek, hiszen a többi termék árából fedezik az itt keletkezett hiányt. A kisebb boltok azonban nem biztos, hogy tartani tudják az árversenyt.

Önként?

Mint az Index korábban megírta, két hetes tüntetéssorozatuk idején a gazdák a tejet nem tartalmazó reggeli italt kiáltották ki bűnbaknak szerintük ugyanis, amíg reggeli italt isznak az emberek tej helyett, addig az ő zsebükből veszik ki a pénzt.

Akkor a földművelésügyi államtitkár megegyezett négy nagy áruházlánccal, hogy a jövőben nem árusítják a reggeli italt. A láncok akkor azt mondták, hogy önként vállalták a termék kivonását a piacról annak ellenére, hogy ez veszteséget okoz nekik.

Azóta a Spar is csatlakozott az önkorlátozáshoz, az áruháznál jelenleg a már meglévő készleteket árusítják ki. A Tesco Indexhez eljuttatott közleményéből kiderül, a cég nem állítja le a tejimitátumok árusítását, csak elkülönítve helyezi el a tejektől, és felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy az nem tej.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.