Auguszta
5 °C
22 °C

Kormány előtt a telefonadó

2004.03.17. 08:30
Az SZDSZ kezdeményezésére a kormány a mai ülésén várhatóan újból foglalkozik a telefonadó bevezetésével. A pénzügyi jogszabályok módosításáról szóló salátatörvényben szereplő javaslatot jelenlegi formájában egyik koalíciós párt sem támogatja. A parlamenti bizottságok elé ugyancsak ezen a héten kerül a javaslat.
A szocialista és a szabad demokrata frakció sem támogatja jelenlegi formájában a céges telefonok után havi 3000 forintos átalányadó bevezetését célzó javaslatot - tudta meg a Világgazdaság. A kormánypártokban hivatalos döntés még nem született a kérdésről, de az eddigi egyeztetések során számos kritika érte - az informatikai bizottság szocialista alelnöke, Márfai Péter szerint - "több sebből vérző" előterjesztést. Horn Gábor, a koalíciós koordinációért felelős politikai államtitkár azt mondja: pártja jelenlegi formájában biztosan nem támogatja a javaslatot. A politikus szerint a kormánynak újból foglalkoznia kell az előterjesztéssel, és erre a kabinet mai ülésén sor kerülhet. Az államtitkár lapunk kérdésére, hogy a beterjesztést megelőzően jelezték-e kifogásaikat a szabad demokraták, igennel felelt, ám hangsúlyozta, hogy a javaslat "végső formájában" személy szerint hozzá már nem jutott el.

Vitatják

A jelenlegi - a telefonszámla áfatartalma 30 százalékának a költségek közötti elszámolását tiltó - szabályozást felváltani hivatott előterjesztés eredményeképpen várható költségvetési bevételekről egyik kormánypártnak sem állnak rendelkezésére pontos számok. Márfai Péter szerint 20 és 50 milliárd forint közötti bevételt prognosztizáló számítások forogtak a képviselők között, így a Pénzügyminisztérium által kalkulált 20 milliárd forintot el nem érő bevétel alulbecsültnek tűnik. A számítást nehezíti, hogy a tervezet jelenlegi formájában a költségvetési intézmények egy részét is sújtja: ha elfogadnák, csak az Országgyűlésnek mintegy százmillió forint körüli befizetési kötelezettsége keletkezne évente. A képviselő úgy véli, kívánatos lenne, hogy a költségvetési intézményeket egységesen vegyék ki a törvény hatálya alól. További problémaként jelentkezhet a vonalas és a mobiltelefonok közötti különbségtétel teljes hiánya.

A Világgazdaság információi szerint a szabad demokraták körében igen erős ellenérzéseket váltott ki a javaslat, amelyet tartalmától függetlenül többen azért is bíráltak, mert év közben módosítana a vállalkozások adózási helyzetén. A felvetés aligha szolgálja a versenyképesség javítását, és máris éles kritikákban részesült a munkaadói szövetségek részéről - vélik többen. Márfai Péter emlékeztetett arra: a javaslat kitér arra, hogyan mentesülhetnek a vállalkozások az adó megfizetése alól. Azt azonban maga is elismerte, hogy a tételes elszámolás, illetve annak igazolása, hogy az adott vonalról nem folytattak magán célú beszélgetést, szinte megoldhatatlan feladatot jelent.

A Fidesz elutasítja az előterjesztést, és felszólítja Kovács Kálmán informatikai minisztert, valamint az SZDSZ-frakciót, hogy ne támogassa az új adó bevezetését - jelentette be Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezető-helyettese számításokra hivatkozva azt mondta, ez Magyarországon 450 ezer vállalkozást és intézményt érintene, a költségvetés számára pedig 55,6 milliárd forint bevételt hozna. A költségvetési intézmények körében bevezetése érintené az óvodákat és az iskolákat is - tette hozzá a politikus. Hangsúlyozta, a telefonadó bevezetését költségvetési szempontok indokolják, az Európai Unióban ilyen típusú előírás ilyen nagyságrendben sehol nem szerepel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.