Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Mégsem jár vissza több telefonáfa

2005.12.13. 14:33
A kormánypárti képviselők ismét elutasították azt a törvényjavaslatot, amely visszaállította volna a vállalkozások által leírható telefonáfa arányát a tavalyi szintre. Ez az arány így jövőre is ötven százalékos lesz a tavalyi hetven százalék helyett. Az Európai Unió már idén megindította az eljárását hazánk ellen. Eddig azzal védekeztünk, hogy jövőre változtatunk, most már nem tudunk mivel.
Hiába nyújtott segítő kezet a kormánynak egy ellenzéki honatya, az országgyűlés kedden ismét elutasította azt, hogy módosítsa a hazai vállalkozók és az Európai Unió rosszallását egyaránt kiváltó telefonáfa-szabályozást. A fideszes Tállai András törvényjavaslatának érdemi részét ugyanis egy módosító javaslattal felülírták.

Meggyőződött SZDSZ, átszavazó fideszes

Az Országgyűlés kedden 190 igen, 163 nem és három tartózkodás mellett elfogadta a szocialista Márfai Péternek azt a javaslatát, amely továbbra is a jelenleg hatályos 50 százalékban határozza meg a vállalkozások számára a telefonköltségek leírható áfájának arányát. Ez az arány az idei év előtt még 70 százalékos volt, és komoly európai uniós ellenérzéseket váltott ki, hogy - korábbi vállalásaink ellenére - növelték ennek mértékét.

A szocialista módosító indítványra igennel szavazott - és így hozzájárult a Tállai-javaslat kiheréléséhez - 16 szabad demokrata és 173 szocialista honatya, valamint a fideszes Pogácsás Tibor. A nem gombot nyomta meg a szocialista Kolber István, hét MDF-es és hat független, továbbá 159 fideszes képviselő, tartózkodott három szabad demokrata politikus. Veres János ezúttal sem szavazott, ahogyan nem nyomta meg a gombot akkor sem, amikor a javaslatot újra napirendjére vette az országgyűlés.

Tizenkétmilliárdos dac

Az unió már idén eljárást indított hazánk ellen - miután a KPMG Brüszelhez fordult - a vállalkozói telefonáfa-terhek növelése miatt. Úgy tudjuk, az idei retorziót hazánknak azzal a védekezéssel sikerült elodáznia, hogy a telefonáfa szabályai januártól ismét megváltoznak, visszatérve a 2004-ben érvényes szintre. Veres János pénzügyminiszter az Index egy korábbi kérdésére ezt nem erősítette meg, bár azt elismerte: valóban folyik egy eljárás Brüsszelben a magyar telefonáfa miatt.

Noha a Tállai-féle törvényjavaslat zárószavazása még hátravan, a keddi módosítás lényegében megnyitotta az utat ahhoz, hogy az unió lefolytassa és befejezze a hazánk elleni eljárást. Tállai - aki novemberben azért nyújtotta be előterjesztését, mert szerinte az adótörvényekről szóló határozathozatalkor a szocialista frakció saját kormánya, valamint az alkotmányügyi bizottsági támogatása ellen szavazott - a mostani szavazás előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánypárti frakciók adót emelnek, a kormány és az Európai Unió szándékaival mennek szembe, ha megszavazzák a szocialista módosító indítványt. A fideszes politikus szerint a telefonköltségek leírható áfaarányának emelése 12 milliárd forintot jelenthet a vállalkozások számára.

Konfliktuskeresés

A politikus nincs egyedül azzal a véleményével, hogy ez a döntés az unióval való konfrontálódást jelenti; ehhez hasonlóan nyilatkoztak már a korábbi szavazás után is a szakértők. Ruszin Zsolt, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete budapesti elnöke akkor úgy fogalmazott: az a döntés szabályos és deklarált konfliktuskeresés" volt az Európai Unióval.

Ha bebizonyosodik az, hogy ez ütközik az uniós joggal - amit nemcsak a független adótanácsadók, hanem a módosító szándéka alapján valószínűleg a pénzügyminisztériumi szakemberek is gondolnak -, akkor a költségvetésnek kamatostul vissza kell fizetni a cégeknek az áfát. Akár újabb kismamaper is fenyegethet, mondta Ruszin Zsolt, hiszen szerinte bármelyik vállalkozó megteheti az uniós döntés után, hogy a bírósághoz fordulva követeli a neki járó áfát. Ez akár több százezer peres eljárást is jelenthetne, bár egy próbaper után feltehetően valamennyi érintett jogosult lehet az áfára, méghozzá akár az idei év elejéig visszamenően.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.