Orsolya
7 °C
10 °C

Eladhatatlanok a családi házak

2003.08.04. 08:23
Erősödött a kereslet a főváros nyugati agglomerációja, így Budaörs, Budakeszi, Törökbálint ingatlanpiacán. A sláger az építési telek és az új építési társasházi lakás, kisebb családi ház, de újra megnőtt a vásárlói érdeklődés a panellakások iránt is. A húsz-harminc éve épült családi házakat többnyire lebontja az új tulaj.
A lakóingatlanok iránti keresletélénkülés okát a forgalmazók, közvetítők az állam lakástámogatási rendszerében, a szocpol összegének a felemelésében, valamint a köztisztviselői törvény alapján bevezetett lakáskedvezményben látják. Nem utolsósorban megemlíteik az érintett városok kedvező, fővároshoz közeli fekvését, az infrastruktúra és szolgáltatói rendszerek kiépítettségét is.

Ez utóbbi szempontok - miközben a távolabbi agglomerációs települések iránt egy-két éve kissé alábbhagyott a kereslet, sőt a fiatalok részéről a bevezető utak zsúfoltsága, a helyi szolgáltatások hiánya miatt egyfajta visszavándorlás is tapasztalható - újra vonzóvá tették az említett településeket.

A telek a legjobb befektetés

Mindez meghatározza a helyi ingatlanpiacok keresletének-kínálatának mozgását és az árak alakulását. Flick Gábornak, a Budaörsi Ingatlan Stúdió tulajdonosának tapasztalatai szerint a városban a legtöbben idén is beépíthető területet, valamint új lakást keresnek, ezekből azonban alig van kínálat. A telek ugyanis még mindig a legjobb ingatlanbefektetési forma, s így a tulajdonosok csak akkor válnak meg az igazán jó fekvésű parcellától, ha kiürülőben a családi kassza.

Ennek folytán, ha a település bármely pontján eladásra kínálnak egy-egy üres vagy régi felépítményes telket - bár a legkelendőbbek az öt és tíz millió forint közöttiek -, a többnyire magas áron piacra dobott területek is rövid időn belül vevőre találnak. A panorámás, jó adottságú (megfelelő méret, kedvező beépíthetőség, szép panoráma, közművek megléte) építési telkekért az építkezni szándékozó, tehetősebb vásárlók változatlanul mindent megadnak.

A négyszögölárak a folyamatos kereslet eredményeként jelenleg is borsosak: 90-160 ezer forint között mozognak, a városban elfoglalt helyüktől függően. A Törökugratón például - ahol az átlagméret kétszáz négyszögöl körül van - 100-140 ezer forintos négyszögöláron kelnek el a beépíthető üres területek, míg a volt Mávag-részen (Budaörs Rózsadombján) 120-160 ezer forintos négyszögöláron cserélnek gazdát a többnyire háromszáz négyszögöles telkek, s az autópályák környezetében is elkérik a négyszögölenkénti nyolcvan ezer forintot tulajdonosaik.

A kis nyaralós, csupán villannyal ellátott, 20-40 ezer forintos négyszögöláron kínált üdülőtelkek viszont nem fogynak (mivel ezek lakóterületté való átsorolása a közeljövőben nem várható). A beruházni szándékozók az ipari területek négyszögöléhez 54-90 ezer forintért jutnak hozzá.

Eladhatatlanok a családi házak

Az ingatlanszakember szerint a legnagyobb érdektelenség a 60-70-es években épült, 30-45 millióért kínált családi házakat kíséri, melyek jó része eladhatatlan, pedig kínálat bőven van belőlük. Ezeknek a többnyire 160-180 négyzetméteres, tetőtér-beépítésű lakóingatlanoknak a jó része ugyanis mára megérett a teljes közműcserére, az alapos felújításra. Így ha egy-egy mégis elkel, a vevő többnyire a háromszáz négyszögöles méretű házhelyet veszi meg, majd lebontja a lakóépületet.

Ennél jelentősebb mozgás tapasztalható a néhány éves, illetve az értékesítésre épített, teljesen új, nívós házak, villák, valamint a középkategóriás lakóingatlanok szegmensében. Többségük nemcsak a legjobb minőségű anyagok, gépészeti berendezések felhasználásával épült, belső kialakításuk, térelrendezésük is a legmagasabb igényt képviseli, s kerttel is rendelkeznek. Ezek négyzetméterára 250-350 ezer forint között szóródik. (A fiatal vásárlókra ugyanakkor jellemző, hogy csak akkora alapterületű lakást keresnek, amelyet be tudnak lakni, és náluk nem favorit már a nagy, sok munkát igénylő kert sem.)

Nő az érdeklődés a panelek iránt

Nagyobb számú társasházi lakás csak egy helyen épül a városban: jelenleg a Terraparkban folynak befejező munkálatok, melynek eredményeként még e hónapban átadják a 107 lakást magában foglaló társasházegyüttest. A 37 és 91 négyzetméter közötti alapterületű lakások négyzetméterét 280-320 ezer forintos áron kínálja a beruházó társaság. A város lakótelepén az egy-két éve megtorpant forgalom ismét fellendülni látszik, és ez az árakat is feljebb vitte 1-1,5 millió forinttal. A legnagyobb érdeklődés a panellakások frontján (a garzonok mellett, amelyből kevés van, s négyzetméteráruk 220-250 ezer forint között mozog) az 50-55 négyzetméteres otthonok iránt nyilvánul meg: ezek többnyire 9,5-10,5 millióért rövid idő alatt új gazdára találnak.

A használt, téglaépítésű társasházi lakások ára ennél most is magasabb: 260-290 ezer forint között szóródik. A lakásbérleti piacot nézve a díjak Budaörsön többnyire nem, vagy csak az inflációval emelkedtek az elmúlt évhez képest. A panelekért és családi házakért rezsi nélkül négyzetméterenként általában 1000-1200 forintot kell a lakónak havonta letenni, míg a téglaépítésűek esetében 80-100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok egy kiadó lakásért. Jelenleg azonban - nyár derekán járva - a kereslet szinte teljesen leállt, mozdulás Flick Gábor szerint augusztus végén-szeptember elején várható.

Törökbálinton és Budakeszin is hasonló a helyzet

A budaörsihez hasonló a helyzet Budakeszi és Törökbálint ingatlanpiacán is - állítja Fuchsné Mazúr Éva ingatlanközvetítő. Mindkét település továbbra is vonzó, főleg a fővárosból kitelepedők körében. Az építési parcella mindkét helyen hiánycikk, bár Budakeszin egy kárpótlási területen, melyet rövidesen lakóterületté sorolnak át, jelenleg van néhány befektetési célú ingatlan: ezen kétszáz négyszögöles telkeknek az ára 16 millió forint körül van. A beépíthető területek négyszögölára egyébként 80-100 ezer forint között mozog mindkét településen, ezek az árak azonban nem a kiemelt, szinte teljesen beépült belső városrészekre vonatkoznak.

Bőven található a palettán a településközpontoktól kijjebb eső részeken régebbi építésű, 20-30 millióra tartott családi ház, melyekre nehéz vevőt találni. Az ötven négyzetméter alapterületű panellakások átlag tíz millió forintért cserélnek gazdát, míg a téglaépítésű lakások négyzetméteréért 250-320 ezer forintot kell letenni. A lakásbérleti díjak ugyancsak azonos szinten mozognak a budaörsivel: átlag ezer forint négyzetméterenként és havonta. Kivételek ez alól a luxusfelszereltségű lakások, melyek négyzetméterét havonta 1400-1600, a törökbálinti Tükörhegyen pedig még ennél is magasabbért, kétezer forintért lehet bérbe venni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.