Salamon
7 °C
13 °C

Évvégi roham várható a lakáspiacon

2003.11.05. 09:10
A hétfőn elfogadott adótörvény-módosítás szerint januártól 25 százalékos áfa terheli a telkeket. A változtatás hatására jelentős év végi rohamra lehet számítani a lakáspiacon. Az új lakások várhatóan legalább 8 százalékkal drágulnak majd.
A parlament hétfő esti ülésén elfogadták a Pénzügyminisztérium egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra került javaslatát az építési telkekre bevezetendő áfáról. Az ülésen - a szakmai szövetségek hetek óta tartó tiltakozása ellenére - a tervezett módosítás legradikálisabb szcenáriójára mondtak igent, miszerint már 2004. január elsején bevezetik a módosítást, ráadásul a lehető legmagasabb, 25 százalékos áfaterhet kiróva a telkekre.

Ijesztés már volt

Míg az októberi bizonytalan időszak alatt még elmaradt a vásárlási láz - amire magyarázat lehet, hogy az elmúlt másfél évben már kétszer ijesztettek rá a potenciális vevőkre -, a mostani, immár elfogadott változtatás hatására jelentős év végi roham várható a lakáspiacon. Bár a tényleges vásárlásokban valóban nem volt látható jelentősebb élénkülés az amúgy erőteljesnek számító október folyamán, az érdeklődők száma azt mutatja, hogy a módosításnak már az elmúlt hónapban volt kereslet-növelő hatása - véli Gerő András, az Otthon Centrum vezetője. Az eddig kivárók a mostani módosítás hatására inkább az idei vásárlás mellett döntenek, hiszen a december 31-ig megkötött és a Földhivatalnál érkeztetett szerződések esetén még marad az áfa-mentesség.

8 százalékos drágulás

Az áfatörvény módosítása - a haszon csökkenése révén - természetesen a lakásépítő cégeket is jelentősen érinti majd, s rossz esetben akár projektek teljes nyereségét is veszélyeztetheti. Az eddigi tendencia, miszerint az új projektek esetében a fejlesztések értékében minél magasabb telekhányadot érvényesítettek (leszorítva a csak a lakásokra érvényes áfateher mértékét), vélhetően megfordul majd.

Egy valószínű forgatókönyv szerint az árnövekedés költségét egyharmad-egyharmados arányban a telektulajdonos, a fejlesztő és a vásárló állhatja majd. Ha az első két szereplő ugyanaz is lenne, egyharmadosnál nagyobb arányt már nehezen lehetne a vásárlókra hárítani. Egy gyors kalkuláció szerint - figyelembe véve a jelenlegi átlagos 30 százalékos telekhányadot - a 30 százalékos részre terhelt 25 százalék ÁFA következtében az ingatlanárak akár 7,5 százalékkal is nőhetnek jövő januártól. A vásárlók esetében ennek egyharmada, 2,5 százalék kiegészülne a 2004-es évre becsült kb. 5,5 százalékos inflációval is. A fenti kalkuláció szerint tehát, a vevők oldaláról nézve összesen mintegy 8 százalékos drágulás várható az újlakás-piacon, így egy most 12 millió forintos lakásért jövőre 12 millió 960 ezer forintot kell majd fizetni. És ebbe az árba még nincs beleszámolva a piacon jelentkező természetes áremelkedés hatása.

A változások vélhetően a lakáspiac egészét érintik majd. Az áremelés miatt így kissé csökkenhet az új lakások iránti kereslet, ami felpezsdítheti a használtlakás-piacot, áremelkedést indukálva ebben a szegmensben is. Az építési telkek esetében pedig az év hátralévő részén nagy hajrának lehetünk majd tanúi.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.