Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Enyhülő termékdíj-szabályok?

2005.02.25. 08:21
A környezetvédelmi tárca cáfol, az érintettek viszont állítják, hogy egyeztetnek a termékdíjtörvényről. A március elsejéig beadható mentességi kérelmek elbírálása alatt fizetni kell a teljes sarcot.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter néhány napja egy asztalhoz ült több érdekvédelmi szervezettel a január elsején életbe lépett új termékdíjtörvény miatt, és tárgyalt a jogszabály egyes részeinek esetleges módosításáról, a szigor enyhítéséről - értesült a NAPI Gazdaság. A környezetvédelmi szaktárca kategorikusan cáfolta ezt az információt, ugyanakkor például a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tudott az egyeztetésről. A gazdasági kabinet még januárban párbeszédet kezdeményezett az új környezetvédelmi reguláról, ugyanis a hírek szerint a tárca annak több pontját szakmai és betarthatósági szempontból aggályosnak tartja.

Enyhül a szigor?

Az egyeztetésről, illetve a tárgyalás sarkalatos pontjairól még nem tudni, de szakmai berkeken belül úgy értelmezik a párbeszédet, hogy enyhülni látszik a környezetvédelmi tárca szigora. A GKM elsősorban azt tartja aggályosnak, hogy a piaci szereplőknek március elsejéig kell termékdíjmentességet kérniük - ha a kritériumoknak vagy azok egy részének már eleget tesznek. (Minél nagyobb részben teljesítik a társaságok az előírtakat, annál kisebb környezetvédelmi adót kell fizetniük.) Ez azonban több tízezer kérelmet jelent, amelynek döntő része egyszerre ömlik be a helyi környezetvédelmi szakhatóságokhoz.

Ilyen nagy mennyiségű kérelem elbírálása jó esetben is fél-egy évet vesz igénybe, vagyis ezalatt az idő alatt a cégeknek a teljes termékdíjat fizetniük kell, még akkor is, ha a követelményeknek 100 százalékig eleget tesznek. Sőt egyes termékek, mint például a műanyagszatyor mentességi szabályrendszerét csak nyárra dolgozzák ki, addig mindenképpen fizetni kell utána a közterhet, akkor is, ha a kibocsátó már most képes lenne az irányelveknek megfelelni.

Alkotmánybírósághoz fordulnak

A tárgyhoz tartozó fejlemény, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség már fogalmazza alkotmánybírósági beadványát, amellyel meg kívánja támadni a környezetvédelmi jogszabályt. A szakmai szövetség szerint nem azzal van a fő gondjuk, hogy a tömegalapúról darabalapúra változott a fizetési kötelezettség - bár ez nagyobb adminisztrációt követel -, hanem azzal, hogy több piaci szereplőnek kétszeresen kell termékdíjat fizetnie, mert egyszerre vonatkozik rá az újrahasznosítási és a forgalomban tartási díjtétel. A hírek szerint a szabályozó annyira bonyolult és nehézkes, hogy még az érintett szakhatóságok sincsenek tisztában vele: kinek, mikor és mennyit kell fizetnie. Amennyiben a szakmai szervezetek és a környezetvédelmi miniszter között (egyesek szerint első ízben) létrejött párbeszéd eredményes lesz, úgy rekordidő alatt, a bevezetését követő három hónapon belül változhat az amúgy tavaly átírt, kibővített termékdíjtörvény.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.