Szabina
4 °C
12 °C

Csökkent az ipari termelés júniusban

2001.08.16. 12:59
A végleges adatok szerint mégsem stagnált az ipari termelés, idén júniusban a korrekciók után elmaradt a tavaly júniusitól. Az első félévben összesítve 7,3 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.
Az ipari termelés júniusban a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint 6,6 százalékkal csökkent májushoz, és 0,4 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentéséből.

Az előzetes adatok még stagnálásról szóltak

A hónap elején közölt előzetes adatok szerint a termelés 9,5 százalékkal csökkent júniusban májushoz viszonyítva, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest.

Az előzetes és végleges adatok közötti eltérést a KSH visszamenőleges adatkorrekcióval magyarázza. A júniusi ipari termelési előzetes adatokat ugyanis a korábban publikált, azóta azonban már korrigált májusi adatok alapján túlzóan becsülték meg.

Májusban még megvolt

A KSH múlt havi közlése szerint az idén májusban az ipari termelés a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint egy hónap alatt 3,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi szintet 7,8 százalékkal haladta meg. A korrigált adatok szerint májusban egy hónap alatt 5,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 8,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. A KSH visszamenőlegesen módosította a 2000. év azt megelőző évihez viszonyított ipari termelési indexét is, a korábban közölt 18,3 százalékról 18,6 százalékra.

Összességében növekedés az első hat hónapban

Az idén júniusban az ipari termelés korrekciók nélkül 1,2 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól. Az ipari export 4,7 százalékkal bővült, a belföldi értékesítés 7,6 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest.

A tavalyi év első félévéhez képest az ipari termelés volumene az idén az első hat hónapban 7,3 százalékkal emelkedett. A tavalyi év első félévében a termelés 21 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Lanyhulnak a vámszabad területek

Az idén júniusban az egy évvel korábbihoz képest visszaesett az ipari export 53 százalékát adó vámszabad területeken működő szervezetek exportjának és termelésének növekedési üteme is: a termelés 3,3 százalékkal csökkent, exportja mindössze 3,9 százalékkal bővült.

Lassuló nagyvállalatok

A KSH közlése szerint júniusban a feldolgozóipari termelés 0,7 százalékkal visszaesett a nagyvállalatok csökkenő tendenciát mutató termelése miatt, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 1,8 százalékkal volt kisebb 2000 azonos időszakához képest.

Kevesebb számítógép fogyott

Ezzel összefüggésben, valamint az iroda- és számítógép-kereslet csökkenése miatt lassult a villamosgép-, és műszergyártás növekedési üteme, termelése júniusban csupán 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Kevesebb eszemiszom

Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás kibocsátása júniusban egy év alatt 9 százalékkal csökkent, amit főként az alapanyaghiány miatt bekövetkező hús- és baromfihús-feldolgozás visszaesése és a keresletszerkezet átalakulása okozott.

Valami nagy baj lehet a koksszal

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás a tavaly júniusi szinttől az idén júniusban 22 százalékkal maradt el, a fémalapanyag, fémfeldogozási termékek gyártása a nagyvállalati rekonstrukció miatt 6 százalékkal csökkent. A textília, textiláru gyártása 1 százalékkal esett vissza, kismértékű bővülés következett be viszont a vegyi anyag és termékek gyártásánál, valamint a papírgyártás, kiadói és nyomdai tevékenységnél. A gép, berendezés gyártása és a járműgyártás 8 százalékkal nőtt.

Mégis több jut egy főre

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első felében 1,1 százalékos kismértékű létszámnövekedés mellett 6,3 százalékkal volt magasabb, mint tavaly az első félévben.

Csökkent a rendelések értéke

Az összes rendelésállomány az egy évvel korábbinál 26,8 százalékkal volt magasabb az idén júniusban. Ezen belül a belföldi 6,2 százalékkal, míg az export 31,5 százalékkal emelkedett. Az új rendelések értéke 5,7 százalékkal csökkent tavaly júniushoz képest.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.