Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Hitelből építik a TETRÁ-t

2001.07.13. 11:00
A kormányzati szerveknek és többek közt a rendőrségnek és tűzoltóságnak kiépítendő TETRA-rendszerre a Magyar Posta hosszúlejáratú hitelt vesz fel. A beruházás ötvenegymilliárd forintba kerül, és a hálózat fenntartására évi tizenkilencmilliárdot költenek. Hamarosan pályázatot írnak ki a készülékek leszállítására is, amelyre a Motorola és a Nokia minden bizonnyal benevez.
Az ötvenegymilliárdból megvalósuló új kormányzati kommunikációs rendszer kiépítésére a Magyar Posta hitelt vesz fel - hangzott el a társaság sajtótájékoztatóján. Kalmár István elnök-vezérigazgató elmondta: a szükséges tárgyalásokat már a napokban megkezdik, már csak a tulajdonos, azaz az állam felhatalmazására várnak.

Kalmár István
a Magyar Posta
elnök-vezérigazgatója
A hálózat kiépítésére és üzemeltetésére részvénytársaságot alapítanak, amelynek többségi tulajdonosa a Posta, kisebbségi pedig az állam és a hitelező bank. Terveik szerint a beruházás nyolc év alatt térül meg. A készülékek leszállítására hamarosan meghívásos pályázatot írnak ki, amelynek résztvevőiről még nem óhajtanak beszámolni. Annyit azonban már tudni lehet, hogy a sajtóban megszellőztetett Motorola köztük lesz, és az Index információi szerint a Nokia is beállt a sorba.

Nem várható újabb antennaerdő

A rendszer kiépítésénél elsőként a már meglévő, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium által használt hálózatokra támaszkodnak - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Elmondása szerint térképet készítenek az eddig lefedett területekről, és akkor veszik igénybe más távközlési cégek szolgáltatásait, ha találnak kihagyott részeket.

A tervek szerint a rendszer az év végére már üzemképes lesz Budapesten és vonzáskörzetében. Ez körübelül tíz-tizenötezer felhasználót jelent. A teljes lefedettség 2002 végére valósulhat meg, amikor kormányzati és készenléti szervek, azaz a rendőrség, tűzoltóság, mentők, határőrség, vámőrség és katasztrófavédelem harmincöt-negyvenezer alkalmazottja élvezheti a digitális rádiókommunikáció előnyeit. A hálózat fenntartása évi tizenkilencmilliárd forintba kerül.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!