Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Spanyol tojást ettünk húsvétkor

2006.04.20. 07:17
Magyar termelők is részt vettek a spanyol tojások behozatalában, mert a normál időszakhoz képest húsvétkor tízszeresre emelkedett igények kielégítését nem bírta a hazai termelés.
Spanyol étkezési tojások szorították ki a magyar termékek egy részét az idei húsvéti ünnepek idején egyes élelmiszerláncokban - tudta meg a Világgazdaság. A behozatalban néhány magyar tojástermelő is részt vett, mivel az üzlethálózatok olyan mértékben fokozták ünnep előtti megrendeléseiket, hogy a hazai beszállítók az ugrásszerűen megnőtt igényeket saját termelésükből nem tudták kielégíteni. A piaci szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanácsnak (BT) még nincsenek összesítései arról, mennyi külföldi tojás érkezhetett az országba - közölte Földi Péter, a szervezet mezőgazdasági titkára. Mindenesetre az élelmiszerláncok fokozott érdeklődését jelezte, hogy húsvét előtt egyes beszállítóiktól tízszer több tojást kértek a "normál időszakokban" megszokott mennyiségnél - tette hozzá.

A BT információi szerint az importárukkal kapcsolatban nem merültek fel olyan minőségi kifogások, amelyek miatt a szervezetnek a hatóságokhoz kellene fordulnia. Ugyanakkor egyes tételeknél bebizonyosodott, hogy nem volt egyértelmű a tojások jelölése, így a termékek származási helyét nehezen lehetett beazonosítani.

Éveken át készültek a spanyolok

A spanyol étkezési tojások a 2004-es uniós csatlakozás óta vannak jelen a magyar piacon, mivel az ibériai ország ma már az EU nagy termelőjének számít. A spanyolok arra számítva fokozták tojáskínálatukat az elmúlt években, hogy megszerezhetik a holland és a német piac jelentős részét. A holland baromfiágazat azonban a 2003-as madárinfluenza-járvány után ismét erőre kapott, Németországban pedig nem született meg a ketreces tyúktartást betiltó szabályozás, amely a tojástermelés csökkenését vonta volna maga után. Emiatt Spanyolországban ma árutojástöbbletek képződnek, ezek egy része rendszeresen a magyar piacon jelenik meg. Időről időre megtalálhatók az itthoni üzletekben a Szlovákiából származó termékek is.

Bár az import egyes időszakokban érzékelhetően növekszik, a belföldi ellátás továbbra is az évi 3,2 milliárd darabos hazai tojástermelésre épül. A BT statisztikái szerint az elmúlt hónapokban a tízdarabos dobozos tojásért 20-22 forintot, a harmincdarabos tálcásért 18 forint körüli árat kellett fizetni. A nagy élelmiszerláncok húsvét előtti akcióiban ugyanakkor 15-17 forintos darabonkénti árak alakultak ki. Földi Péter szerint a spanyol tojások nyilvánvalóan olcsóbban szerezhetők be, de az üzletekben már a magyar árukkal azonos árakon jelennek meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!