Árpád
-2 °C
9 °C

Mindent visz a négytojásos száraztészta

2006.06.27. 14:47
A száraz tészta kiskereskedelmi forgalma közeledik az évi 20 milliárd forinthoz. Mennyiségben több mint 50 ezer tonnát adnak el a boltokban egy év alatt. Kimagaslóan legkedveltebb a rövid négytojásos fajta, amelyre 39 százalék jutott az értékesített mennyiségből 2005. április-2006. március között.

A bolti forgalom egyik évről a másikra csak kismértékben változott: értékét tekintve lényegében stagnál, mennyiségben pedig 3 százalékkal nőtt 2005. április-2006. március között az előző hasonló időszakhoz képest - derül ki az ACNielsen piackutató vállalat felméréséből.

Mennyiségben is, értékben is kétszer annyi rövid tésztát értékesítenek a boltokban, mint hosszút. Az összes eladott tészta mennyiségének több mint fele négytojásos, bár a tendencia csökkenő. Egyaránt egyötöd-egyötöd körüli rész jut a nyolctojásosra és a tojás nélkülire. A kereslet lassanként növekszik a tojást nem tartalmazó termékek iránt.

Ha méret és tojástartalom szerint együttesen nézzük a kedveltséget, akkor mennyiségben és értékben is a rövid négytojásos viszi el a pálmát, 39, illetve 38 százalékos részaránnyal. Tavaly április és idén március között 16 százalék jut a hosszú négytojásosra, 14 a rövid tojás nélkülire, 11 pedig a rövid nyolc tojásosra.

A kedveltebb rövid tészták közül egy kilogramm nyolctojásos fogyasztói átlagára 559 forint ez év február-márciusban, a négy tojásosé 356, míg a tojás nélkülié 241 forint. Az egy évvel korábbi periódusban az átlagárak sorrendben így alakultak: 542, 353 és 262 forint.

A tésztaforgalom a különböző nagyságú boltok között egyenletesen oszlik meg, és egy év alatt alig változott. A hipermarketek részesedése 24 százalék, a 401-2500 négyzetméter közötti üzletekre 27, a 400 négyzetméternél kisebbekre pedig 49 százalék jutott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.