Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Magyarországé marad a Tokaji márkanév

2005.05.12. 12:50
Magyarország számára kedvező ítéletet hozott csütörtökön az Európai Bíróság: úgy döntött, hogy jogszerűen tiltották meg olasz szőlősgazdáknak a Tocai név használatát. Az ügyet olasz bíróságok vitték az Európai Unió saját jogi fóruma elé, miután itáliai szőlősgazdák nem akarják elfogadni az Európai Közösséggel 1993-ban kötött magyar bormegállapodásnak azt a kitételét, hogy 2007. március 31-től Olaszország nem használhatja a Tocai friulano nevet.

A luxemburgi székhelyű EU-bíróság megítélése szerint a Tokaj elnevezés egy magyarországi földrajzi hely megjelölése, míg a Tocai egy szőlőfajta, amely nem élvezheti az EU-ban szokásos eredetvédelmet. A bíróság ezért elutasította a tilalom érvényessége ellen előterjesztett kifogásokat.

Tilos a Tocai

Az ítélet szerint "az európai közösség és a magyar köztársaság közötti megállapodásból eredő, a Tocai megnevezés egyes olasz borok vonatkozásában történő használatára vonatkozó tilalom a bíróság által vizsgált szempontok alapján érvényes". A megvizsgált nemzetközi egyezmények homonim megnevezéseket szabályozó rendelkezései ugyanis nem írják elő, hogy a magyar Tokaj földrajzi megjelöléssel szemben az olasz Tocai friulano szőlőfajta-név továbbra is használható legyen egyes olasz borok leírására és bemutatására.

A Tocai friulano
A Tocai friulano vagy Tocai italico Friuli-Venezia Giulia tartományban (Olaszország) hagyományosan termesztett szőlőfajta, melyből a Collio vagy Collio goriziano földrajzi megjelölés alatt forgalmazott borokat állítják elő. Az EK-magyar bormegállapodás a Tokaj földrajzi megjelölés védelme céljából megtiltotta a Tocai kifejezés használatát a fent nevezett olasz borok leírására egy 2007. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően. 2002-ben viszont a Friuli-Venezia Giulia autonóm tartomány és a tartományi vidékfejlesztési hivatal a Lazio tartományi közigazgatási bíróságtól az egyezményben foglalt tilalmat átültető nemzeti jogszabály megsemmisítését kérte, és ezzel összefüggésben fordult az olasz bíróság az Európai Bírósághoz - emlékeztet a jogintézmény közleménye.

A bíróság megállapította, hogy a bormegállapodás megkötésekor az olasz megnevezések nem minősültek földrajzi megjelölésnek, hanem egy Olaszországban elismert szőlőfajta nevei voltak. A Tokaj megnevezés viszont szerepel a megállapodásnak a magyar borokra vonatkozó földrajzi megjelöléseket tartalmazó mellékletében.

A fogyasztók érdekében

A bíróság szerint a tilalom célja azon két igény összehangolása, hogy a végfogyasztónak pontos és precíz információt szolgáltasson az érintett termékekről, ugyanakkor a versenyhelyzet torzulásával szemben védje a termelőket területükön. "A tilalom által elérni kívánt cél tehát jogszerű és közérdekű", áll a bíróság közleményében.

A bíróság arra is emlékeztetett, hogy a tilalom bevezetésére tizenhárom éves átmeneti időszakot állítottak fel, a Tocai friulano és a Tocai italico helyettesítésére pedig alternatív kifejezések állnak rendelkezésre.

Más nemzetek is visszaélnek a tokajival

Bár a mostani ítélet csak az említett olasz panaszokra vonatkozott, nem az olasz termelők az egyedüliek, akikkel Magyarországnak szembe kellett szállnia a tokaji védelmében. Az EU jelenlegi tagjai közül a névhasználatért ki kellett állni Franciaországgal és Szlovákiával szemben is. A magyar agrártárca jelenleg is élénken lobbizik azért, hogy az Ausztráliával folytatott borászati tárgyalásokon az Európai Unió érje el, Canberra Tokay névvel ne állíthasson elő és ne forgalmazhasson borféleséget az EU-ban és azon kívüli országokban. Az ausztrál Tokay ráadásul szőlőfajtát sem jelöl, pusztán márkanév.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.