Árpád
-2 °C
9 °C

Csáky Pál: Tokaji csak egy van

2005.05.28. 18:16
Tokaji csak egy van, ez pedig Magyarországon, a történelmi borvidék kilencven százaléka ugyanis itt található - szögezte le Csáky Pál, Szlovákia miniszterelnök-helyettese az MTI-nek azt követően, hogy szombaton a Tokaji Vinum Regum Rex Vinorum Borlovagrend és a Tokaj Renaissance - Tokaji Nagy Borok Egyesülete soraiba fogadta.

A politikus elmondta: nagyon örül annak, hogy az olaszok, az ausztrálok és a franciák belátták, hogy tokaji névvel csak a magyar borvidéken készült nedűt lehet forgalmazni.

"Szlovákiának pedig nincs más út, mint hogy az, hogy elfogadja a játékszabályokat, amelyeket a magyarországi bortörvény diktál" - mondta.

A politikus szerint újból előre kell mozdítani a tárgyalásokat, és áttenni a szlovák bortörvénybe azokat a változtatásokat, amelyekről a magyar jogszabály rendelkezik. Úgy vélte, hogy a tokaji névhasználattal kapcsolatban az unió azt az álláspontot képviseli majd, amiről a közelmúltban döntés is született, "az pedig a magyar álláspont".

Nemzeti felhangok és a lényeg

Megjegyezte, hogy Szlovákiában politikai és nemzeti felhangokat kapott ez a kérdés, de a dolgok lényegét tekintve nem lehet sem politikai, sem pedig egyéb mérlegelés témája.

Csáky Pál leszögezte: egyfajta minőségű tokajinak kell kerülnie az unióba, és onnan keresztül a világ többi régiójába, a borvidék szlovákiai területeinek alkalmazkodniuk kell ahhoz, amit a magyarországi bortörvény diktál, ennek a lényege pedig az, hogy a minőség megfelelő legyen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!