Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Változatlanul a Mol a legsikeresebb

2003.10.06. 12:58
A Mol Rt. 1991-es megalakulása óta vezeti a legnagyobb árbevételű cégek listáját, derül ki a Figyelő Top 200-as listájából. A gazdasági hetilap az idén is összeállította a magyar gazdasági élet kétszáz vezető vállalatának rangsorát. A kétszázak klubjába tartozó vállalatok sikere döntő befolyással van az egész magyar gazdaságra.
Az idén is a Mol Rt. került az első helyre a Figyelő Top 200-as listáján. Bár a cég nettó árbevétele már második éve stagnál, 1159 milliárd forintos bevétele elegendő ahhoz, hogy 1991-es megalakulása óta tartsa vezető helyét. Az olajipari cég árbevételét még mindig befolyásolja gázüzletágának vesztesége.

Ugyanazok az első tízben, más helyen

A második helyen már ötödik éve az Audi Hungária Motor Kft.-t találjuk. Nettó árbevétele enyhén visszaesett, 838 milliárd forint volt. A Flextronics International Kft. értékesítése 2002-ben megközelítette a háromnegyed billió forintot, ezzel az árbevétellel a harmadik legnagyobb vállalkozás, tavaly a cég telephelyein foglalkoztatottak létszáma kilencezer főre rúgott.

A korábbi bronzérmes Philips Magyarország értékesítése számottevően visszaesett, csupán ötödik lett a Figyelő Top 200-as listáján. A Matáv Rt. úgy érte el negyedik helyezését, hogy az átlagosnál gyorsabban, 7,8 százalékkal növelte bevételeit.

A tízes élmezőnyben a Magyar Villamos Művek, a Co-op Hungary és a GE Hungary, a Parnusgáz és a tavalyi hatodik helyről tizedikre visszacsúszott IBM Storage Kft. áll.

A kereskedelmi láncok listavezetője a Tesco-Global Áruházak Rt. A korábbi 56 százalékos növekedés után forgalma további 27,4 százalékkal bővült, megközelítette a 250 milliárd forintos határt, megelőzve ezzel a Metro Holding Kft.-t. A Tesco árbevétele az összesített listán a tizenkettedik helyre volt jó.

Objektív lista

A Figyelő Top 200 tagjává válni nem szubjektív döntésen múlik, hanem tényleges gazdasági sikeren. A kétszáz vezető vállalat listája nemzetközileg elfogadott sztenderek alapján készült, áll a Figyelő lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A nyár elejére minden vállalat értékelte az előző üzleti évet, a mérlegbeszámolók adatait összegyűjtve a Figyelő szakértői elemezték, majd sorrendbe állították az adatokat.

18 milliárd a küszöb

Azok a cégek, amelyek a kétszázas csoportból is kiemelkedtek, a Figyelő Top 200 Gálán díjat vehettek át. A legjobb vállalat díját a Westel Mobil Rt. kapta, a legjobb bank az OTP Rt. lett. A legnagyobb árbevétel-növekedést a Flextronics International könyvelhette el, az előző évhez képest a legnagyobb ugrást az RTL Klub Televízió érte el.

A cégek egy kevéssé számsezrűsíthető díjban is versenyeztek egymással. A közösségi célokért legtöbben tevő társaság az Alcoa-Köfém Kft. lett, ők kapták a Felelőségtudat díjat. A cég jelentős összeggel, mintegy 500 millió forinttal támogatott közel kétszáz civil projektet.

Egy év alatt a legtöbb helyet ugró vállalat a Solectron Hungary Electronics Kft., amely a 134 pozíciót lépett a előre a 67. helyig. Kettővel marad le mögötte az IBM Data Storage Systems, jelenleg a 69. helyen áll.

Az év legnagyobb vesztese a Magyar Építő Rt. lett, 52 helyet csúszott hátra, ezzel a 164 helyen sikerült megkapaszkodni. Bevétele közel kilencmilliárddal csökkent az egy évvel előttihez képest.

Hosszú évek óta most először nem változott a Top 200-ba belépéshez szükséges küszöbérték. Ezúttal is 18 milliárd forint feletti nettó árbevétellel zárul a toplista. A kétszázak összesített árbevétele 5,4 százalékkal nőtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.