Judit
-2 °C
8 °C

A nagy cégek szerint rosszabb jön

2006.05.29. 12:00
Kismértékben tovább csökkent az Ecostat konjunktúraindexe: a mutató két egymást követő hónapban is 1-1 százalékkal lett alacsonyabb, mint az előzőben. Az elemzők szerint ez mérsékelten optimista gazdasági várakozásokra utal. A hazai gazdaság fejlődési esélyeit a kedvezőtlen egyensúlyi helyzet és a várható kormányzati intézkedéseket övező bizonytalanság gyengíti a száz legnagyobb szerint.

A kedvező növekedési kilátások fennmaradását jelzi az Ecostat májusi konjunktúraindexe az összeállítást készítő elemzők szerint. Bár a mutató második hónapja csökken, az 1-1 százalékos mérséklődés ellenére az index még mindig 50 százalék fölött - májusban 53 százalékon - van. Ennél tavaly november és idén január között volt alacsonyabban a mutató, amely 2004 májusa óta az 50-57 százalék közötti sávban mozog.

Bizonytalanság, nagyobb infláció

A számok mögött azonban jelentős vállalati bizonytalanságok vannak. A cégek az előrejelzés szerint nem bíznak abban, hogy sikerül teljesíteni a hiperalacsony inflációs célt. Márciusban és áprilisban a fogyasztói áremelkedés mértéke 2,3 százalék volt; a nagyvállalatok szerint 2006-ban a fogyasztói árak átlagos emelkedése 3,3 százalék lehet, bár saját maguktól csak 1,7 százalékos áremelést várnak.


Kattintson a nagyításhoz!

A konjunktúraindex szerint a makrogazdaság idei teljesítménye nagymértékben függ az államháztartási hiány tervezett szinten tartásától, a költségvetés kiigazítását célzó intézkedések hatékonyságától. A nagyvállalatok a második fél évre vonatkozó, a nemzetgazdaság teljesítményét előrejelző várakozásait a korábbinál óvatosabb állásfoglalás jellemzi. A hazai gazdaság fejlődési esélyeit a kedvezőtlen egyensúlyi helyzet és a várható kormányzati intézkedéseket övező bizonytalanság gyengíti - olvasható a jelentésben.

Lanyhuló beruházási kedv

A mérsékelt optimizmusra utal, hogy a tavalyi aktív beruházási tevékenység után az idén a beruházások közepes ütemű bővülése várható, a fejlesztési ráfordítások növekedése megközelítheti a 6 százalékot. A nagyvállalatok fejlesztési tevékenységét anyagi megfontolások nem korlátozzák, eszközparkjuk bővítését alapvetően az értékesítési lehetőségek változása határozza meg. A kilátások kedvezőtlenebbre fordulását jelzi, hogy a rövid távú fejlesztési szándékot megjelenítő mutató értéke 5 százalékponttal elmarad az éves átlagtól.

Az értékesítési lehetőségek beszűkülését jelzi az is, hogy az előrejelzések szerint a cégek 41 százaléka kismértékű felesleges termelési háttérrel fog működni - a maradék 59 százaléknál is elég a kapacitás a feladatokhoz -, így a nagyvállalatok a termelés esetleges felfutása miatt sem kényszerülnek az eszközállomány bővítésére.

Ilyen felfutásra egyébként is csak a cégek 54 százaléka számít (ez nem jelent érdemi változást az előző hónaphoz képest). Saját gazdálkodásának feltételeit csak a válaszadók negyven százaléka tartja kedvezőnek, ráadásul a belföldi kereslet élénkülésére csak 19 százalékuk számít (a külpiaci kereslet bővülését várja viszont a cégek mintegy fele). A válaszadók 35 százaléka arra számít, hogy az ország helyzete a következő hat hónapban észrevehetően romlik, igaz, 36 százalék kismértékű javulást vár.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.