Piroska
-10 °C
1 °C

Törvénydömping készül

2006.01.23. 07:53
A miniszterelnöki kabinetben folyik az a munka, amely az államháztartási reform bizonyos lépéseit a választások utánra előkészíti, állították a Világgazdaságnak kormányzati politikusok.
A miniszterelnöki kabinetben folyik az a munka, amely az államháztartási reform bizonyos lépéseit a választások utánra előkészíti, tudta meg a Világgazdaság. Több mint száz törvény előkészítése folyik azzal, hogy egy esetleges szocialista választási győzelem után szinte azonnal neki lehessen kezdeni a jogszabályok megalkotásához. Azokat már az új parlament el is fogadhatná, s az év második felében "működhetnének" is. Ezek tartalmáról azonban még szinte semmit nem tudni.

Készül egy csomag az államigazgatás, az államszervezet átalakításáról, ennek alapanyaga lehet a központi közigazgatási reform kidolgozásáért felelős kormánybiztos által készített javaslat. Bár ez az egyetlen kézzel fogható terv ma, ám hogy ebből mit emelnek be az előkészítés során, s végül majd mit fogad el a politika tavasszal a kormányalakítás folyamatában, ma még nem megjósolható. A végeredmény függ majd attól is, hogy "tiszta" kormányzati többség jön-e létre vagy koalíciós kormányzás, illetve milyen többség alakul ki, mi történjen a kétharmados ügyekkel.

A másik csomag az egészségüggyel foglalkozik, erről Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta: első lépésben váljék ténylegesen biztosítási alapúvá a rendszer ezzel az egy biztosítóval, s majd négy-öt év működési tapasztalata után lehet elgondolkozni azon, hogy "akarunk-e több biztosítót beengedi az egészségügybe".

Mint ismert, a szocialisták jelenlegi koalíciós partnere viszont azt rögzítette választási programjában, hogy céljuk a több-biztosítós rendszer megteremtése. A harmadik készülő csomag a hírek szerint a közigazgatás-közszolgáltatások felülvizsgálata lenne. A gazdasági lap további információi szerint viszont már kidolgozott reformtervek állnak rendelkezésre a szocialista oldalon az államszervezet, az önkormányzatok, az oktatás és az egészségügy területén.

A kormányfő egyre inkább a reformok kivitelezése mellett foglal állást. "Nem leszek hajlandó kormányt alakítani, amíg a kormánypárti frakciók alá nem írják azokat a törvénytervezeteket", amelyek az átalakításokat szolgálják - ez ügyben így szokott fogalmazni Gyurcsány Ferenc.

Kihívója, Orbán Viktor pedig azt állítja, hogy a gazdasági növekedés "relatív alacsony" volta miatt nem is lehet hozzákezdeni a reformokhoz. A Fidesz elnöke szerint az egészségügy szervezeti-irányítási rendszerét is át kell alakítani, de ez csak a reform előfeltétele, ezt megelőzően "először sok-sok pénzt kell adni az ágazatnak".

A takarékos intézkedésekkel Orbán Viktor is egyetért, de szerinte a megszorítást hangsúlyozó gazdaságpolitika a mostani növekedést is visszafogná. Tény ezek mellett az, hogy ma úgy tűnik, a reformok tartalmi elemeivel nem kampányol egyik párt sem. A reform ellentételeként felhozott megszorítások vagy elbocsátások ugyanis "nem igazán" kampánybarát témák. (TE)

A Fidesz kormányra kerülése esetén mindenképpen bevezeti július 1-jétől a tb-járulék tízszázalékos csökkentését, mert az felpezsdíti a magyar gazdaságot, mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint ez 200 ezer új munkahelyet hoz létre, s 600 milliárd forintos költségvetési bevételt jelent. Ez a csökkentés teremtené meg az alapot ahhoz is, hogy a következő négy év alatt be lehessen vezetni a 14. havi nyugdíjat. A szocialisták szerint a pártelnök által elmondottak nem felelős politizálásra, egyszerűen szélhámosságra utalnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!