Miklós
-7 °C
2 °C

Öt tőzsdeaspiráns pályázik állami pénzre

2005.10.28. 11:00
A keddi határidőig információink szerint öt társaság pályázott a tőzsdei bevezetés anyagi terheit mérsékelni hivatott állami támogatásra. Így, ha minden igaz, jövőre legalább ennyi új bevezetés várható, több, mint az ezredforduló óta együttvéve, írta a Napi Gazdaság.
A hét szűk esztendő után jövőre legalább öt új tőzsdei bevezetés várható, legalábbis ennyien nyújtottak be pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM) a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására kiírt keretre. A költségvetési törvény eredetileg 100 millió forintot különített el erre a célra, de mivel az első fél évben egyáltalán nem történt felhasználás, ezért azt 60 millió forintra csökkentették.

A BÉT jelenleg azért lobbizik, hogy növeljék ezt az összeget, ha lehet, akár 100 millióra is, tudta meg a Napi Gazdaság Horváth Zsolt BÉT-vezérigazgatótól. A GKM egyébként a tőzsdei bevezetés igazolt költségeinek legfeljebb 50 százalékára nyújt támogatást. A keretet figyelembe véve ez az arány átlagosan ennél azért jóval kisebb lehet.

A támogatás megadásáról a BÉT és a GKM által létrehozott közös bizottság előterjesztése alapján Kóka János miniszter dönt majd. Az elbírálásra egyébként hamarosan sor kerül, és a szerződéseket várhatóan december elején, közepén köti meg a minisztérium, mondta el a Napi Gazdaság kérdésére Tóth Judit, a GKM szóvivője.

Az öt tőzsdeaspiráns társaság nevét ugyan hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de információink szerint mindegyik tagja a Tőzsdeképes Cégek Klubjának (TCK). A tagság tényét a BÉT igazolta a pályázók számára. A TCK tagjai közül az Állami Nyomda Rt. nemrég jelezte, hogy számít az állami támogatásra, és a TvNetwork Rt. neve is felmerült már korábban.

A kiírási feltételek szerint a pályázók által kibocsátott részvényeket 2006. október 1-jéig be kell vezetni a Budapesti Értéktőzsdére, és a bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén is kell maradniuk. A Bookline.hu Rt. szintén adott be pályázatot, mondta el a Napi Gazdaságnak Márffy György, az internetes könyváruház elnöke.

A társaság korábban Morgan Hill Rt. néven került be a TCK-ba, de néhány hónapja felvette könyvportáljának nevét. A cég idei forgalma az elnök szerint várhatóan eléri a 700 millió forintot, szemben a tavalyi 200 milliós és a 2003-as 40 milliós könyveladással. A Bookline.hu egyébként június végéig tervezi a tőzsdei megjelenést, kétmillió darab százforintos részvénye már dematerializált formában létezik.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!