Judit
-2 °C
8 °C

Mibe fektessem?

2006.02.14. 11:45
Összességében kedvező, de meglepetések nélküli gyorsjelentéseket produkáltak a hazai tőzsdei cégek, az elemzők szerint ez a jelenlegi árfolyamok szinten tartásához lehet elegendő, növekedéshez nem.
Az előző napok elemzői várakozások diktálta ármozgásainak alátámasztására voltak elég a kedden reggel sorozatban megjelent gyorsjelentések, drasztikus változásokra nem lehet számítani - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője. A szakértő úgy véli, a következő pár nap várakozással telhet, amíg megjelennek a nagyobb külföldi befektetőházak elemzései, értékelései, de jelentősebb mozgás ezután sem várható.

Ismét az derült ki, hogy a piaci reakciók kulcsa az, hogy az elemzői várakozásokhoz képest hogyan alakulnak az eredmények: mivel érdemi felülteljesítés nem volt jellemző, az egész negyedévre nem igazán vár pozitívumot az árfolyammozgástól Háda Bálint, a Quaestor elemzője, sőt mint fogalmazott, növekedés helyett "hajlok arra, hogy inkább negatívnak lássam az időszakot". A jelentések összességében ugyanis szerinte nem alkalmasak arra, hogy meggyőzzék külföldi befektetőket arról, hogy az eredmények képesek a jelentős tőkebeáramlással elért árfolyamszintek fenntartására.

A nagyok hozták a szintet

A Richter és az Egis korábban közzétett pozitív jelentései után nem okozott csalódást a Mol és az OTP sem, igaz, az árfolyam-növekedéshez szükséges meglepetés is elmaradt. Az OTP 5, a Mol 2,7 százalékkal jobb eredményt mutatott fel, mint amit az elemzők vártak, Háda Bálint szerint ez utóbbi eltérés már a hibahatáron belül van, de az öt százalékos plusz is csak ahhoz elég, hogy szinten maradjon az árfolyam. Sarkadi Szabó Kornél szerint kérdés lehet az, hogy a magyar makrogazdasági folyamatok iránti aggodalmakat mennyire képes kompenzálni a vártnál kedvezőbb eredmény.

Az Mol helyzetét nehezíti, hogy szektortársaihoz képest nem tud hasonló mértékben profitálni az olajáremelkedésből: mivel kitermelési kapacitása kicsi, a fő eredményforrás a finomítás, aminek árrése azonban éppen az olajár emelkedésével párhuzamosan szűkült. Sarkadi Szabó Kornél ugyanakkor azt emelte ki, hogy nem hallani terjeszkedésről, vagy a cég terveiről szóló híreket. Segíthet azonban a Molon, hogy az elmúlt időszakban újra veszteséges gázüzletág március 31-el az eladással eltűnik a cégből - tette hozzá Háda Bálint, aki azonban szintén nem vár növekedés a cég papírjaitól.

A Synergon hozta a legnagyobb meglepetést

A kisebb papírok közül - de összességében is - a Synergon eredményei hozták a legnagyobb pozitív eltérést az elemzői várakozásokhoz képest: cég a várt 220 milliós eredmény helyett 365 millió forintot produkált, igaz, mivel kis papírról van szó, az előzetes konszenzus csak két elemző véleményét tükrözte. A növekedés Háda Bálint szerint alapvetően abból származik, hogy a cég tavaly év végi állami megrendelései élénkültek, illetve miközben az árbevétel hét, a költségek csak három százalékkal nőttek. Ugyancsak pozitívan értékelte a szakértő a Borsodchem eredményét, hozzátéve, hogy a cégnek bár nincs befolyása arra, hogy a profiljába tartozó termékek piaci ára hogyan alakult, most kedvező árréseket biztosító időszakon van túl, és új terméket is bevezetett.

Sarkadi Szabó Kornél szerint pozitív lehet az áramszolgáltató cégek jelentésének fogadtatása: az Elmű tartja stabil profitnövekedését, és az osztalékfizetés is indokolja árfolyamot. Az Émász pedig az idei év egyik sikerpapírja lehet, akár több tízszázalékos növekedéssel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!