Dömötör
11 °C
14 °C

Hűtlen külföldi turisták

2003.08.11. 10:40
Az első félévben 7,1 millió éjszakát töltöttek el a turisták a magyarországi szálláshelyeken. Ez három százalékkal elmarad a tavalyi eredménytől. A szállásdíj-bevételek folyó áron két százalékkal csökkentek, és ugyanilyen mértékben mérséklődött a szállodák kihasználtsága is, amely így csupán negyven százalékos.
Az év első felében 1,2 millió külföldi vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek és a vendégéjszakák száma hét százalékkal mérséklődött az előző év első feléhez képest. A külföldi vendégek minden szállástípusban kevesebb éjszakát vettek igénybe, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH.

Az ifjúsági szállók forgalma megfeleződött

A visszaesés mértéke 6 és 10 százalék között mozgott az egyes szállástípusokban, kivéve az ifjúsági szállókat, ahol 43 százalékot tett ki. A régiók közül Dél-Dunántúlon egyötöddel, Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 13-14%-kal csökkent a külföldivendég-éjszakák száma. A többi régiót 3-5 százalékos visszaesés jellemezte.

Kevesebb amerikai és német, több dán

Az európai országokból összességében öt, az Európai Unióból hét százalékkal regisztráltak kevesebb vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyek. Kisebb-nagyobb mértékű csökkenés tapasztalható az osztrák, a brit, a holland, a német, a spanyol és az olasz állampolgárok hazánkban lefoglalt éjszakáinak tekintetében - derül ki a statisztikai adatokból. A német és amerikai vendégek aránya egyaránt tíz-tíz százalékkal esett vissza.

Növekedés figyelhető meg a Franciaországból, a Dániából, az Oroszországból, a Romániából, valamint a Svédországból érkező vendégek forgalmában, ezek az országok azonban jóval kisebb volument képviselnek a külföldivendég-forgalomban. Az ázsiai országokból látogató vendégek közel egyharmadával, az amerikai földrészről érkezők egytizedével töltöttek el kevesebb éjszakát az előző év január-júniushoz képest.

Kicsivel több belföldi vendég

A vizsgált időszakban 1,4 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, akik 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A növekedés két százalékos mind a vendégek, mind a vendégéjszakák tekintetében a tavalyi év első feléhez képest. A KSH közlése szerint a belföldi vendég-éjszakák száma a szállodákban három százalékkal nőtt, szemben a panziók hét százalékos visszaesésével.

A többi szállástípusban - az ifjúsági szállók kivételével - kisebb-nagyobb élénkülés figyelhető meg a vendégéjszakákat tekintve. Három régióban (Nyugat-, Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön) a vendégéjszakák száma jelentős mértékben (7, 13, illetve 18 százalékkal) megélénkült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.