Szabina
5 °C
11 °C

Idén kevesebb turista érkezett

2003.11.10. 11:31
Január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma egy százalékkal, a vendégéjszakáké három százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
A kereskedelmi szálláshelyek által elért szállásdíjbevétel 68,7 milliárd forintot tett ki január-szeptemberben, ami folyóáron két százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, két százalékponttal alacsonyabb, mint tavaly az első kilenc hónapban.

A kereskedelmi szálláshelyeken augusztusban 1,1 százalékkal több, az első nyolc hónapban 3,1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek, mint 2002 azonos időszakában. Az idén a harmadik negyedév végéig 2,3 millió külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ahol 8,1 millió vendégéjszakát töltöttek. A vendégek száma 6 százalékkal, a vendégéjszakáké 7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Több belföldi vendég

A KSH jelentése szerint a külföldi vendégforgalom hanyatlása mindegyik kiemelt üdülőkörzetben és Közép-Magyarország kivételével minden tervezési-statisztikai régióban jelentkezett. Az Európai Unióból 5 százalékkal kevesebb vendég 7 százalékkal kevesebb éjszakát töltött el a harmadik negyedévben. Január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 2,6 millió belföldi vendég 6,7 millió éjszakát vett igénybe. A belföldi vendégek száma 3 százalékkal, a vendégéjszakáké 2 százalékkal nőtt.

Alacsonyabb bevétel

Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 68,7 milliárd forint szállásdíj-bevételt értek el, ami folyóáron két százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek bevétele az előző évihez hasonlóan alakult, míg az egyéb szolgáltatásokból származó bevételek 3 százalékkal növekedtek. A szálláshelyek összességében 126,1 milliárd forint árbevételt értek el, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztói árindexe január-szeptemberben 108,8 százalék volt, ezen belül a vendéglátás területén 9 százalékos, a szálláshely-szolgáltatás területén 7 százalékos áremelkedést mértek január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanannyi határátlépés

Az első kilenc hónapban az előző évivel megegyező számú, 24,2 millió külföldi határátlépést regisztráltak. A külföldi állampolgárok határátlépéseinek száma a horvát, a szerb és az ukrán határszakaszon csökkent, a többi részen kisebb-nagyobb mértékű növekedést mértek. A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma 14 százalékkal növekedett és megközelítette a 11 millió alkalmat. A magyar állampolgárok a szerb határszakasz kivételével mindenütt több alkalommal lépték át az országhatárt, mint az előző év azonos időszakában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.