Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Jobban odafigyelne az importpaprikára az ÁNTSZ

2005.03.02. 14:39
Szigorítaná az élelmiszerellenőrzés szabályait az ÁNTSZ a marokkói paprikabotrány nyomán. A hatóság által elrendelt toxikológiai vizsgálat szerint ugyanakkor a paprika nem jelent konkrét veszélyt a lakosságra, napi ötven-hetven kiló elfogyasztása esetén sem jelentkeznének még mérgezési tünetek. A szúrópróbák mindenesetre gyarapodni fognak.

A harmadik országból származó élelmiszerekre vonatkozó európai uniós szabályozás szigorítását javasolja az ÁNTSZ az emberre is veszélyes rovarirtószerrel szennyezett marokkói t. v. paprika-ügy tapasztalatainak összegzése után. Bujdosó László tisztifőorvos tájékoztatása szerint a methamidophos nevű, foszforsav alapú, az Európai Unióban betiltott rovarirtószerrel szennyezett paprikát egy forgalmazó, a MÓ-TA Kft. importálta.

Rosszul kommunikáltak

A szakszolgálat összesítése szerint a Kft. február 3-14. között 35 800 kilogramm mérgezett paprikát szállított az országba, ezek a Cora, a Match és a CBA hálózatában kerültek forgalomba. A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat intézkedése nyomán ebből 11 277 kilogramm került zárolásra.

Bujdosó szerint az ÁNTSZ és társszervei "megfelelő gyorsasággal" reagáltak az eseményre, a kommunikációval azonban gondok voltak. Bujdosó javasolja, hogy a jövőben az emberre veszélyes táplálék észlelése után mihamarabb közérthető, orvosilag is alátámasztott tájékoztatást adjanak a mostani "papírízű, hivatalízű" kommunikáció helyett.

Nem kell keresni a tüneteket

Az időközben elkészült toxikológiai jelentés alapján a marokkói paprika a fogyasztókra nem jelentett veszélyt, Bujdosó szerint "nem kell a lakosságnak tüneteket keresnie magán". A toxikológus jelentése szerint napi ötven-hetven kilogramm paprika elfogyasztása sem jelent közvetlen veszélyt az emberre.

Bujdosó szerint sajnálatos módon az ÁNTSZ megint csak egy eset után tud következtetéseket levonni, az újabb paprikaügy tapasztalatai alapján a mezőgazdasági termékek eredetdokumentációjának szigorúbbá tételét javasolja. Mint mondta, a MÓ-TA Kft. által forgalmazott termék kísérőlevelében csak a mennyiség volt feltüntetve, az, hogy paprikáról van szó, nem derült ki.

Bujdosó szerint amúgy a termékellenőrzés szabályaival nincsen gond, a minőségért a jelenlegi rendszerben a termelő, illetve a forgalmazó felel, az állam csak a minőségbiztosítás rendszerét ellenőrzi. Ezt azonban a jövőben a tisztifőorvos szerint is gyakrabban kell majd tennie. Az ÁNTSZ emellett javasolja a kormánynak, hogy terjesszen szigorúbb szabályozást az EU elé az unión kívüli, harmadik országból származó élelmiszerekre vonatkozóan.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.