Piroska
-12 °C
-2 °C

Tömeges elbocsátások a közszférában?

2005.04.29. 08:33
Legalább annyi elbocsátás várható az idén a közszférából, mint a Bokros-csomag idején történt, írja megbízható forrásokra hivatkozva a Világgazdaság.

Még nem tudni, hogy a leépítés mely területeket érinti, írja a lap, azonban ha valóban annyian veszítik el munkahelyüket, mint a Bokros-csomag idején, akkor újabb 22 ezer fővel csappan meg a közszférában foglalkoztatottak száma.

A Világgazdaság értesülései nem terjednek ki arra, hogy a közigazgatást, a honvédelmet, a társadalombiztosítást, az oktatást, az egészségügyet, vagy a szociális ellátást érinti-e a létszámcsökkentés.

Újra kell gondolni

A minisztériumok és a háttérintézmények számának felülvizsgálatára van szükség - ismerte el a lapnak Filló Pál (MSZP), a munkaügyi bizottság alelnöke. Filló szerint azt is érdemes lenne átgondolni, hogy valóban a köztisztviselőknek kell-e minden olyan feladatot ellátni, ami most a közszférához tartozik.

A Világgazdaság a munkaügyi bizottság alelnökétől azt is megtudta, hogy jelenleg negyven olyan jogszabály módosítására készülnek, amely a munka világát érinti, és még ebben a fél évben benyújtják az indítványokat.

Fejnehéz a közszféra

Az átszervezéseket szorgalmazza Vadász János, közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott, aki azonban nem tud olyan központi elhatározásról, amely nagy létszámcsökkentéshez vezetne, fogalmaz a lap.

Vadász a Világgazdaságnak azt mondta, véleménye szerint "fejnehéz" a közszféra. Ez szerinte azt jelenti, hogy a közigazgatásnak túl jó az érdekérvényesítő képessége, a közszolgáltatásé viszont gyenge, így az utóbbi időben a közszolgáltatás területéről történtek "ésszerűtlen" elbocsátások.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.