Judit
-2 °C
8 °C

A szoftverek késése okozta a vámolás leállását

2004.05.25. 17:08
A múlt hét közepén tetőzött vámokmány feldolgozási probléma okát egyebek mellett a szoftverfejlesztő konzorcium egy hónapos késedelmes teljesítése okozta - állítja a VPOP.
A múlt hét közepén tetőzött vámokmány feldolgozási probléma okát egyebek mellett a szoftverfejlesztő konzorcium egy hónapos késedelmes teljesítése okozta - mondta Nagy János országos vámparancsnok sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Közölte: a múlt év szeptemberében a Bull Magyarország Kft.-vel kötött szállítási szerződés szerint a fejlesztőnek március végére kellett volna szállítania, ám az exportforgalmat kezelő modult csak április 30-ra, az importét május 5-re teljesítette. Nagy János hozzátette, hogy egy ilyen nagyságrendű fejlesztés normál esetben 16 hónapot vesz igénybe, amit a szállító rekordidő, 8 hónap alatt készített el. "Emellett több jogszabály végrehajtási rendelete április elejére, illetve május elejére jelent meg, ami alapján a fejlesztőnek el kellett készítenie a programokat" - jegyezte meg az országos vámparancsnok.

A Vámszakmai Érdekegyeztető Fórum keddi ülését követően az országos vámparancsnok elmondta: a vámügynökökkel, a multinacionális cégek és a fuvarozók érdekképviseleti vezetőivel folytatott megbeszélés illeszkedik abba a sorba, amely már elkezdődött az európai uniós csatlakozást megelőző hónapokban. A keddi konzultáción az uniós csatlakozás háromhetes tapasztalatait összegezték az ügyfelek, illetve a vámhatóság szempontjából.

A kapcsolat pozítiv

Nagy János kiemelte, hogy a Joint Venture Szövetség és a közúti fuvarozók képviselője egyaránt pozitívan értékelte az ügyfél-vámhatóság kapcsolatát az elmúlt három hét során. Nagy János elmondta azt is, hogy a múlt héten Brüsszelben járt, ahol az uniós vámigazgatók, valamint az EU vám- és adó-főigazgatóság vezetőinek tanácskozásán vett részt. Itt az EU bizottságának képviselője elmondta, hogy a tíz újonnan csatlakozó ország vámhatósága összességében zökkenőmentesen kapcsolódott az unió vámadat informatikai rendszereihez.

Az országos vámparancsnok megerősítette, hogy a VPOP régi informatikai rendszerének május 1-je után is folyamatosan kellett működnie, mivel a szállítmányok utólagos ellenőrzése még folyamatban van. A tranzit informatikai rendszer is jól működik, olyannyira, hogy májusban 15 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak. Utalt arra, hogy a TARIC tarifa adatbázis is jól vizsgázott, pedig az Európai Unió 25 tagországában vámkezelt áruk vámtarifáival naponta százas nagyságrendben kell az adatbázist frissíteni.

Nem terveznek pert

A múlt hét közepén problémát okozott vámáru-nyilatkozat feldolgozó rendszerrel kapcsolatban elmondta: egyelőre nem terveznek kötbérfizetési pert indítani a szoftvert szállító konzorciummal szemben, ám megvizsgálják ennek jogi lehetőségét. A döntést az is befolyásolhatja, hogy az ügyfelek részéről lesz-e perigény a lassú vámkezelés, illetve a több napos torlódás miatt keletkezett károk enyhítésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.