Piroska
-10 °C
1 °C

Kivonul a Universal Pictures Magyarországról

2005.12.14. 07:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Januártól a teljes közép-európai régióból kivonul az egyik nagy dvd-forgalmazó, a Universal Pictures. Egyre több forgalmazó érzi a kalóztermékek és filmletöltések káros hatásait.
Kivonul a Magyarországról az egyik nagy dvd-forgalmazó, a Universal Pictures - tudta meg a Világgazdaság. A kalózkiadású és dömpingáron árult dvd-k, valamint az illegális filmletöltések egyre több forgalmazó életét keserítik meg.

A cég, a tulajdonos Universal Pictures International (UPI) nemrégiben meghozott döntése alapján 2006. januártól szünteti meg magyarországi működését, valamint kivonul a teljes közép-európai régióból, Szlovákiából, Cseh- és Lengyelországból is. Az UPI a világ egyik legnagyobb médiabirodalmának, az NBC Universalnak a filmforgalmazó részlege. Ferke Bálint, a Universal Pictures Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a cég a jövőben visszatér eredeti üzleti modelljéhez, amelynek keretében kiadványait külső licencpartner segítségével juttatja majd el a hazai fogyasztókhoz.

Hangsúlyozta: az illegálisan letöltött filmek kalózkereskedelme és a hipermarketekben dömpingáron árult filmek jelentős részesedést szakítanak ki a piacon, amely megnehezíti a további növekedést, annak ellenére, hogy a régió piaca elég jelentős, összesen 60 milliós. A Universal Pictures Kft. 2003-ban kezdte meg működését Magyarországon. A társaság tavalyi forgalma valamivel kisebb volt, mint egymilliárd forint. A cég eredményességéről az ügyvezető igazgató csak annyit közölt: nyereséges volt a társaság.

A dvd-forgalmazói piac legnagyobb szereplői is érzik a kalóztermékek és az illegális filmletöltés káros hatásait. A topcégek emiatt arra kényszerülnek, hogy maguk is egyre nagyobb számú akciós termékekkel álljanak elő. A Warner Home Video mellett az InterCom is az átlagos áraiknál jóval olcsóbban forgalmazzák egyes filmjeiket ma már a nagy hipermarketekben, máskülönben nehezen tudják felvenni a versenyt. A filmpiacon kialakult helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb hazai moziláncot működtető InterCom Rt. fontolgatja multiplexeinek az értékesítését.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.