Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Többszázmilliárd jön a csatlakozással

2003.08.26. 13:24
A pénzügyi tárca számításai szerint az uniós csatlakozás után 344,9 milliárd forint többlet bevétele keletkezik a költségvetésnek, illetve a nemzetgazdaságnak.
Az uniós csatlakozással kapcsolatban 344,9 milliárd forint többlet bevétele keletkezik a költségvetésnek, illetve a nemzetgazdaságnak - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) által összeállított adatokból.

A PM mérlege szerint a kiadási oldalon 122 milliárd forintos befizetési kötelezettség jelentkezik az unió felé. A költségvetés uniós bevételei 250,9 milliárd forintot tesznek ki, s ehhez a minisztérium hozzáadja az agrárpiaci támogatások költségvetésen kívüli 17,9 milliárd forintos, és a közvetlen termelői támogatások 76,1 milliárd forintos bevételét is.

Több lesz a támogatás

A különböző uniós támogatások 158,8 milliárd forintot tesznek ki 2004-ben, de ezek megjelennek a kiadási oldalon is, mivel azokat ki is fizeti jövőre a költségvetés. A költségvetésen belül mezőgazdasági támogatásra 38,3 milliárd forintot, a strukturális támogatásokra 49,5 milliárd forintot, míg belső politika keretében kapott támogatás címszó alatt 16,5 milliárd forintot kap 2004-ben a költségvetés. Az előcsatlakozási alapok bevétele jövőre 54,4 milliárd forint lesz.

A költségvetés bevételi oldalán megjelenik még 43,9 milliárd forint visszatérítés, míg az adóváltozások hatása 40,9 milliárd forint, a vámok unió által térített összege pedig 7,3 milliárd forint pluszt jelent. Így a költségvetésen belül az uniós csatlakozással kapcsolatos bevételek összességében 250,9 milliárd forintot tesznek ki, amiből 158,8 milliárd forint a támogatásokra kapott összeg.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.