Judit
3 °C
6 °C

Uniós életszínvonalra vágynak a magyarok

2006.05.08. 07:52
Egy felmérés szerint a magyarok jobb érzésekkel gondolnak a EU-ra, mint egy átlagos közösségi állampolgár, és leginkább jobban szeretnének élni.

Európa jövője címmel 25 ezer uniós állampolgár megkérdezése alapján készített felmérést az Eurobarometer. A magyar válaszolók 40 százaléka tartotta jó dolognak az uniós tagságot és csak 12 százalékuk rossznak - az EU-átlag 49, illetve 15 százalék.

Jóságos EU

Az átlagosnál többen azonosítják az EU-t a megadott pozitív fogalmakkal, mint a „modern" kifejezés (18 százalék), a demokrácia (21 százalék), vagy a „védelmező" kifejezés (16 százalék).

A negatív képzettársítás pedig kevésbé jellemző a magyarokra, mint az uniós átlagra. Technokratának 9 százalékunk tartja az EU-t, míg a közösség egészében átlagosan a lakosság 14 százaléka gondolkodik így, csak 8 százalékunk gondolja, hogy nem elég hatékony az unió (az átlag 12 százalék).

Az átlagosnál (51 százalék) nagyobb arányban, a magyar megkérdezettek 62 százaléka véli úgy, hogy a kontinens jövője szempontjából a legfontosabb volna az életszínvonal harmonizálása, és valamennyi uniós ország eurózónatagságának is nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a 25-ök átlagánál (31, illetve 26 százalék).

A közös alkotmányért azonban az átlagosnál kevesebb magyar lelkesedik (a megkérdezettek ötöde), és ennél is alacsonyabb arányban tartja fontosnak a magyar a közös nyelv ügyét, az unió határainak precíz kijelölését, valamint egy közös hadsereg felállítását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.