Gyöngyi
2 °C
13 °C

Drágább lehet a nyaralás a forintgyengülés miatt

2003.06.06. 09:30
Az európai utakat szervező irodák valószínűleg kénytelenek lesznek árat emelni, miután a katalógusok kiadásakor az euró árfolyama még 240 forint körül állt, mostanra azonban majdnem 270 forintra ugrott. Az euró drágulása miatt a költőpénz megvásárlására is többet kell fordítani.
A külföldi kiutazást szervező irodák többsége aligha kerülheti el, hogy megemelje tarifáit - válaszolta az Index kérdésére Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, a Blaguss-Volánbusz igazgatója. A kiutaztató irodák az év elején a mainál mintegy tíz százalékkal erősebb forinttal kalkulálták áraikat.

Bár a cégek valamekkora árfolyam-ingadozásra felkészülnek, a forint mostani gyengülését aligha tudják beépíteni áraikba - mondta a szakember. Hozzátette azonban: mivel a forintgyengülés néhány napja kezdődött, így nincs egységes állásfoglalás erről, meglehet, hogy egyes utazási irodák tartani tudják eredetileg tervezet áraikat.

A forint leértékelődése minden kiutaztatónak veszteséget okoz, hiszen az európai utakat euróban, az észak-afrikai vagy egyéb egzotikus túrákat pedig általában dollárban számolják el. A magyar valuta főként az európai közös pénzzel szemben gyengült, így várhatóan inkább az európai utakat szervezők lesznek rákényszerülve az emelésre.

A befizetett út nem drágul

Az európai buszos utakat szervező Blaguss-Volánbusz várhatóan a két hét múlva induló utak árát emeli majd kis mértékben, körülbelül öt százalékkal - mondta Molnár Gabriella. Aki már eddig befizette a tervezett utazás előlegét vagy részvételi díját, annak nem kell aggódnia: az áremelés őt nem érinti.

245 helyett 270

Az Ibusznál elmondták: még nagyon bizonytalan a helyzet, ezért jövő héten döntenek az esteleges árváltoztatásokról. Ha a mostani, 270 forint körüli árfolyam marad, akkor bizonyos útvonalakon a cég kénytelen lesz árat emelni, közölte a vezérigazgató. Az Ibusz katalógusa szerint az ott szereplő árakat még 245 forintos árfolyamnál határozták meg.

A Vista a mostani árfolyamnál még tartani tudja árait, mivel annak idején, a katalógus kiadásakor az akkori sávközéppel (276 forint) számoltak. Ha a forint tovább gyengül, akkor valószínűleg a Vista is kénytelen módosítani forintban megadott katalógusárait, tudtuk meg.

Afrika marad

A főként észak-afrikai utakat szervező Best Reisen egyelőre nem készül tarifái módosítására - közölte Garamszegi Csaba értékesítési vezető. Igaz, a cég elsősorban dollárban számol, így katalógusukban is csak az amerikai valuta árfolyamával kapcsolatban szerepel kikötés: ha az amerikai valuta 260 forint fölé emelkedik, akkor a társaság változtathat az árakon. Ekkora árfolyamváltozásra azonban valószínűleg nem kell számítani, a dollár jelenleg 230 forint körül mozog.

A szakma nem egységes

Az Eurotours vezérigazgatója, Kenessey Gábor szerint csak akkor lehet árat emelni, ha a szakma egységesen így dönt. Ha néhányan tartják az áraikat, akkor a többiek sem emelhetnek, hiszen akkor az utasok nem őket választják, mondta. A cégvezető szerint azonban a szakma nem egységes, ezért valószínűtlennek tűnik az áremelés. A forintgyengülést az irodák nyelik le, árrésüket csökkentve ezzel, tette hozzá. Az Eurotours a jelenlegi árfolyamnál még tartani tudja árait, bár egy újabb gyengülésre már valószínűleg reagálnia kell.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.