Judit
-2 °C
8 °C

Hiába gyengül a forint, olcsóbban utazhatunk

2003.02.04. 09:11
A nyári utazásokra szóló szerződéseket az utazási irodák már megkötötték a partnereikkel, így a forint gyengülése már nem szólhat bele a napokban piacra kerülő ajánlatok árazásába.
Mint Mohácsi Péter, a Vista Utazási Irodák Kft. pénzügyi igazgatója elmondta, áraikat leginkább a forint árfolyamsávjának közepéhez igazítják, ami nagyfokú biztonsági rést jelent. A pénzügyi vezető elismerte, hogy a társaság az elmúlt hónapokban nyert ugyan a forint erősödése miatt olcsóbbá vált utakon, ám ez csak ellensúlyozta a pénzváltásból származó bevétel csökkenését.

Kalkulálnak a mozgással

Tarnóczi Barna, a Tensi Tours igazgatója kifejtette, cégük bankárok és árfolyambrókerek véleményét is kikéri a szerződéskötések előtt. A szakembertől megtudtuk, hogy az iroda - a piac többi szereplőjéhez hasonlóan - átlagosan 10 százalékos árfolyammozgást minden esetben kalkulál az árak kialakításakor.

A Tensi így most sem tervez áremelést a forintgyengülés miatt. Az elmúlt hónapok forinterősödése az igazgató szerint ugyanakkor lehetővé tette, hogy bizonyos - döntően dollárelszámolású - utak esetében (Thaiföld, Kenya) útjaikat az eredetileg meghirdetett árnál olcsóbban kínálják.

Öt százalék a határ

Az OTP Travel a téli ajánlatok elkészítésénél számolt a forint jelentős felértékelődésével, így az utakat olcsóbban tudta kínálni - mondta el Molnár Judit ügyvezető igazgató. Segítette őket a versenyképes árban az is, hogy a szezon főtermékének számító egyiptomi utazásokat a bizonytalan közel-keleti helyzet miatt a korábbinál lényegesen olcsóbban tudták lekötni ottani partnereiknél. A társaság általános szerződési feltételei ugyan 5 százalékos árfolyammozgás esetén engedik, hogy azt az iroda teljes egészében áthárítsa az ügyfélre, ám az ügyvezető igazgató szerint ehhez a forint tartós mélyrepülésére lenne szükség, erre pedig a jelenlegi rövid periódus eseményei alapján nem kell számítani. Ugyancsak öt százaléknál húzza meg az árfolyamváltozás érvényesítésének határát a Neckermann, ám mint Békefi Veronika igazgató nyilatkozta, a társaság olyan kedvező megállapodásokat tudott kötni a partnereivel, hogy az utak drágítására egészen biztosan nem lesz szükség.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.