Dömötör
11 °C
14 °C

Nyaralók után szimatol az APEH

2003.02.13. 10:36
Utazási irodákat szólított fel a nagyobb összegű nyaralásra befizetők adatainak kiszolgáltatására az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) - tudta meg a Világgazdaság. Az APEH revizorai néhol a 300 ezer, másutt az 500 ezer forintnál drágább utazásokban részt vettek nevét, címét tudakolták.
Van olyan iroda, amelytől a vonatkozó törvényekre hivatkozva követelték az ügyfelek adatait, de olyan is akad, ahol az egyébként folyó APEH-ellenőrzés "mellékeseként" szerették volna megtudni azokat. Érdekesség, hogy a revizorok egyetlen esetben sem a legfrissebb adatok iránt érdeklődtek, de minden tudomásunkra jutott esetben szerették volna megismerni a 2000-es és a 2001-es kimutatásokat. Tudomásunkra jutott olyan eset is, amikor az adóhivatal operatív ellenőrzési osztálya kifejezetten a jogszabályokat citálva kérte az adatszolgáltatást. A lapunk által megkérdezett jogászok szerint azonban az adóhatóságnak nincs törvényi felhatalmazása, hogy adózók meghatározott körére vonatkozóan általános nyilatkozattételi kötelezettséget rendeljen el.

Félmillió felett

Az adóhivatal a vele kapcsolatban álló gazdálkodószervezeteknél nyilvántartott adatok iránt "kíváncsiskodott". Megkérdeztük az APEH-et is, milyen célból tudakolják az utazók adatait, és arra is kíváncsiak voltunk, miért pont a 2000. és a 2001. évi befizetések érdekelték a revizorokat. Az APEH lapzártánkig nem válaszolt felvetéseinkre.

Az ügyben több vidéki és fővárosi utaztatónál is érdeklődtünk, amelyek közül egy miskolci székhelyű vállalkozás megerősítette, hogy nemrégiben kapott ilyen felszólító levelet. A Világgazdaság információi szerint az Eurotoursnál jelenleg is folyó, átfogó APEH-vizsgálat részeként "egyéb adatszolgáltatási kötelezettség" címszóval kértek adatokat - 1998-2001 közötti évekre vonatkozóan - az 500 ezer forintért vagy többért vásároló utasokról. Úgy tudjuk, kifejezetten az észak-pesti igazgatósághoz tartozó adózók adataira (név, cím, befizetett összeg) voltak kíváncsiak az ellenőrök. Információink szerint több jelentős kiutaztatóirodánál is folyik jelenleg az Eurotourséhoz hasonló vizsgálat.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) nem tud ilyen típusú felszólító levelek létezéséről - közölte Molnár Gabriella, a szervezet elnöke. A szövetség minden ilyen próbálkozás ellen határozottan tiltakozik, hiszen etikátlannak tartja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.