Piroska
-10 °C
1 °C

Biztosítás miatt drágább lesz a nyaralás

2001.06.27. 10:54
Jelentősen megdrágíthatja a szervezett turistautakat az a törvénymódosítás, amely a Gazdasági Minisztériumban készül - tudta meg az Index. Ennek lényege, hogy az utazási iroda köteles lenne külön-külön minden egyes utasának javára biztosítást kötni. Egy másik, már elfogadott és ősszel életbe lépő passzus szintén növeli a költségeket és a biztonságot. A biztosító persze azzal köt szerződést, akivel hajlandó, így egy rakás rossz hírű cég tönkre mehet.
Várhatóan ősszel kerül a Parlament elé az az előterjesztés, amely kötelezővé tenné az utazási irodáknak az úgynevezett inszolvenciabiztosítást. Ennek az a lényege, hogy a biztosítás kedvezményezettje ezentúl nem az iroda, hanem az utas lenne, és a biztosítás a teljes befizetett összegre vonatkozna: tehát ha az iroda bármilyen okból nem tud teljesíteni, akkor a biztosítók száz százalékban megtérítenék a turistának okozott kárt.

Egyre jobb az utasoknak

Jövőre drágább lesz a nyaralás
A tavalyi utaztatási botrányok miatt már 2000 végén felvetődött inszolvenciabiztosítás ötletét a Gazdasági Minisztériumban (GM) most ismét elővették. Az Indexet a GM turisztikai helyettes államtitkárságán arról tájékoztatták, hogy az előterjesztésükkel az 1995-ös biztosítási törvényt szeretnék módosítani. A javaslat egyértelműen az utazók érdekeit védené, az új biztosítási mód például garanciát jelentene a pórul jártak hazautazási költségeinek, valamint az előleg visszafizetésére.

Ősszel mennek neki

Jelenleg a GM a Pénzügyminisztérium állásfoglalására vár, ahol még tanulmányozzák a javaslatot. A PM sajtóosztályán azt mondták az Indexnek, hogy a javaslat a biztosítási törvény amúgy is aktuális őszi módosítása kapcsán kerülhet majd a Parlament elé.

Drágulnak az utak

Ez a típusú biztosítási formula sok európai országban ismert - mondta az Indexnek Darvas Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége utasbiztosítási tagozatának vezetője. A szakma ugyanakkor világszerte megosztott (Németországban például egyre több biztosító igyekszik ebből az üzletágból kihátrálni), így Magyarországon sem támogatják egybehangzóan a társaságok az új biztosítások bevezetését. Darvas szerint az, hogy a törvény esetleges módosítása miatt kötelező lesz olyan szerződéseket (is) kötni, amelyeknek az utasok a kedvezményezettjei, körülbelül 3-6 százalékkal drágítja majd az utazásokat.

Jön a Nagy Evolúciós Rosta

Darvas Gábor egyébként korainak tartja az inszolvenciabiztosítások kötelező bevezetését. Úgy látja, a körülbelül ezerszereplős utazásszervezési piac még korántsem "letisztult", így sok utazási iroda kerülhet lehetetlen helyzetbe, ha egyes biztosítók nem lesznek hajlandók az irodával megkötni a kötelező szerződést. Több nyugat-európai országban ugyanis az a gyakorlat, hogy - szerződéskötés előtt - a biztosítók legalább 5 évre visszamenőleg ellenőrizhetik az utazásszervezők pénzügyi műveleteit, amire Magyarországon jelenleg nem is lenne törvényi felhatalmazásuk.

Az eddigi szigorítások is felnyomják az árakat

Az inszolvencia bevezetése nélkül, a már korábban elfogadott változtatások is nehéz helyzetbe hozhatnak néhány irodát. Badacsonyi György, az Utazási Irodák Szövetsége kommunikációs bizottságának elnöke kérdésünkre elmondta: a tavalyi botrányok után alkotott szabályok már érvényesek a most alakuló irodákra, és ősztől vonatkoznak a már létezőkre. Ez a rendszer megköveteli, hogy az utazásszervezők az esetleges kártalanítás érdekében letétet helyezzenek el, bankgaranciát mutassanak fel, vagy kössenek szerződést egy biztosítóval. Ez egyrészt komoly terhet jelenthet a kisebb irodáknak, és emellett megdrágítja az utakat. Badacsonyi szerint még nem lehet megtippelni a drágulás mértékét, mert ez attól függ, hány szereplő marad talpon, és hogyan változik piac.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.