Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Nem várt zavart okozott az üvegzsebtörvény

2003.08.28. 08:30
Nem várt következményekkel járt az üvegzsebtörvény hatálybalépése: a jogalkotó szándékával ellentétben több, részben állami tulajdonban lévő, tőkekihelyezéssel is foglalkozó társaság tevékenysége ellehetetlenült. A szervezetek jogszabálymódosítást sürgetnek.
Az üvegzsebtörvény június 9-i hatálybalépése váratlan következményekkel is járt: a jogalkotó szándékával ellentétben több, részben állami tulajdonban lévő, tőkekihelyezéssel is foglalkozó társaság tevékenysége ellehetetlenült. A jogszabály értelmében ugyanis költségvetési szervek gazdálkodó szervezete további gazdálkodó szervezetet nem alapíthat, sőt még csak részesedést sem szerezhet gazdálkodó szervezetben.

Átmeneti befektetési szünet

Ennek megfelelőn átmeneti befektetési szünet van a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt.-nél (KFP) is - tudta meg a Napi Gazdaság Baráth Csaba vezérigazgatótól. A KFP még június elején tíz kis- és középvállalkozásba cégenként 30-80 millió, összesen csaknem félmilliárd forintot fektetett be tőkeemeléssel. A társaság azóta takaréklángon tevékenykedik: a befektetési szünet idején befogadják ugyan az új kérelmeket, ám újabb szerződéseket nem írnak alá.

Az rt. 3,5 milliárd forint saját tőkével rendelkező, a kis- és középvállalkozások fejlesztését tőkebefektetéssel segítő befektetési társaság. A KFP jelenleg a gazdasági tárca felügyelete alatt álló Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz tartozik.

Megoldást az hozhat, ha a kormány az rt.-t az ÁPV Rt. hosszú távon állami kézben lévő, vállalkozói vagyonához sorolja át - mondta Baráth. Ehhez a privatizációs törvényt kell a parlamentnek módosítania. A vezérigazgató reményei szerint ez még ősszel megtörténhet, így novembertől folytathatják a tőkekihelyezést.

Törvényt kellene módosítani

Az idén további tíz cégben szeretnének mintegy 700 millió forintot befektetni - mondta Baráth. A változtatás a zárszámadási saláta vagy a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat része lehet.

A pénzügyi tárca nem döntötte el, melyik törvény segítségével vezeti át a változtatást - tudta meg a Napi Gazdaság. A Corvinus Rt. életét is megnehezítette az üvegzsebtörvény - mondta lapunknak Reményi Zoltán vezérigazgató. A társaságban ugyanis a gazdasági és az oktatási tárca együttesen mintegy 5 százalékban tulajdonos, így június 9. óta sem belföldi, sem külföldi társaságokban nem szerezhetnek részesedést.

A megoldás az lehet, ha módosítják a törvényt vagy pedig a két tárca eladja részesedését a Corvinus fő tulajdonosának, a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nek. Várhatóan az utóbbi a járható út - mondta Reményi. A Corvinusnál jelenleg több befektetési projekt is fut, az őszre várt változtatás után ezek végre megvalósulhatnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.