Natália
-3 °C
7 °C

Az adóktól függ az üzleti ajándékok sorsa

2003.10.29. 08:45
Csökkenő forgalom jellemzi Magyarországon az exkluzív üzleti ajándékok piacát az áfa-visszatérítésre vonatkozó szabályozás változása óta. Bővülést az internetes vagy külföldi értékesítésből remélnek a forgalmazók.
Érezhetően visszaesett a forgalom a reprezentációra vonatkozó adószabályozás megváltozása óta, az áfa-visszatérítés megszűnésével - mondta a Napi Gazdaságnak Nagy László, a Music Express Kft. (ME) gazdasági vezetője. Az ME kifejezetten cégeknek szóló és a hagyományos bolti forgalomban nem megtalálható díszdobozos cédéket és CD-ROM-okat árul.

Korábban többet adtak el

Ügyfélkörük 4-5 ezresre tehető és a legkisebb vállalkozásoktól a legnagyobbakig terjed; e társaságok általában méretüktől függően különböző mennyiségben rendelnek ajándékot. Éves szinten 60-120 ezer darabot értékesítenek komolyzenei cédét, díszgyertyákat és magyar vonatkozású CD-ROM-ot tartalmazó csomagjaikból; néhány évvel korábban még ennél lényegesen többet is el tudtak adni - mondja Nagy.

A lemezeken hallható művek újrakiadási jogát licencszerződés keretében szerezte meg az ME, a csomagok többi összetevője saját gyártásban készül. A megrendelő cégek egy része ragaszkodik a saját arculatának megjelenítéséhez, és a külföldi partnereknek szánt ajándékok esetében gyakori kérés a magyaros jelleg kidomborítása. Nem ritka az sem, hogy a megrendelő képviselője maga választja ki, hogy Beethovennel vagy éppen Liszttel szeretné meglepni üzleti partnerét.

Nem számít bővülésre

Az online értékesítés ezen a piacon még kevéssé elterjedt, Nagy a teljes forgalom 2-3 százalékára teszi. Terjeszkedésre ad lehetőséget ugyanakkor a külföldi értékesítés: az ME egy ideje folyamatosan kap megrendeléseket Horvátországból, Romániából és Szlovákiából.

A fő irányt az értékesítésben a telemarketing és a bejáratott ügyfélkapcsolatok jelentik. Nagy nem számít a piac jelentős bővülésére addig, amíg a mostani szabályozás érvényben van. Véleménye szerint a hasonló profilú versenytársak azért nem tudtak gyökeret ereszteni még a magyarországi üzletiajándék-piacon, mert szűk azon potenciális megrendelők köre, amelyek a jelenlegi feltételek mellett sokkal nagyobb összeget képesek költeni reprezentációra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.