Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Téli idill

2002.01.08. 10:15
Hótakaró borítja az erdőket, mezőket. A természetben nehezen talál élelmet a vad, melynek táplálékát országszerte takarmánnyal egészítik ki a vadgazdák ezekben a napokban - írja a téli gondoskodásról készített összefoglalójában az MTI.
Az éhes vad nem tiszteli a magántulajdont

Somogy megyében csaknem 44 ezer nagyvadat - nagyobbrészt őzet és gímszarvast -, több, mint 19 ezer fácánt és 4100 nyulat tartanak nyilván. Az erdészetek, vadásztársaságok a téli hetekben 8350 tonna szemesterményt, 4850 tonna lédús és 800 tonnányi szálastakarmányt szállítanak ki területükre.

A 80 ezer hektáron gazdálkodó Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Buzgó József elmondta: az etetőket úgy helyezték el, hogy az állatokat elcsalják velük a szántó- és gyümölcs területektől, de még így is 400 millió forintra tehető a vadkár a megyében.

Szerencsés vaddisznók a Mecsekben, toportyánok a Dráva vidékén

A Mecsek, a Zselic és a Dráva mente vadban gazdag tájain a havas-hideg napokban is elegendő eleséget találtak a szarvasok, őzek, vaddisznók, melyeknek etetése nem adott többlet feladatot az erdőgazdaságnak - tájékoztatta az MTI-t a Mecseki Erdészeti Rt termelési vezérigazgató-helyettese.

Papp Tivadar elmondta, hogy a részvénytársaság 67 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást, melynek kiemelt területe a 25 ezer hektáros ormánsági génrezervátum, ahol viszont szintén a közeli összefüggő mezőgazdasági ültetvények védelme miatt különösen fontos a vadetetés.

A január-februári vadászati idényben mintegy hétezer őz, illetve szarvas kerül terítékre a Mecsek, a Zselic és a Dráva vidékén, ahol az utóbbi hónapokban feltűnően megszaporodott az Arany János Toldijából ismert toportyán - más néven nádifarkas vagy aranysakál -, mely számottevő veszélyt jelent az apróvad-állományra.

Nem érheti baleset az enni induló dámszarvast

Tolna megyében a 3500 egyedet számláló világhírű dámszarvas állomány élőhelyén sem okozott veszteséget a szokatlanul kemény tél. A Gyulaj Erdészeti és Vadgazdálkodási Rt. 32 000 hektáros területén a dámok mellett 1300-1300-ra becsült gímszarvas és vaddisznó állomány, valamint 800-1000 őz téli etetésére 6-8 ezer mázsa különféle szemesterményt és 20 000 mázsa silózott zöldtakarmányt tartalékoltak, kiegészítve almatörköllyel és lucernaszénával.

A 25-30 centis havat folyamatosan takarítják az etetőknél és nyiladékokban, így a vad baleset nélkül eljut táplálkozó és pihenőhelyére.

Erdőn, mezőn csicsógumó

Zalában jelenleg csak a fagyzugos helyen van számottevő hó, a 310 ezer hektár területen dolgozó 39 vadgazda időben és folyamatosan juttatja ki a 160-180 épített és szórásos etetőhelyre a táplálékot.

A legnagyobb területen gazdálkodó Zalaerdő Rt. és a vadásztársaságok szakemberei 9580 őz, közel 7700 gímszarvas, 5000 vaddisznó, félezer muflon, ugyanennyi dámszarvas és csaknem 15.000 apróvad - zömében fácán - ellátásáról gondoskodnak.

Traktorokkal, terepjáró járművekkel 3000 tonna szemes-és 300 tonna szálastakarmányt és 1.300 tonna répafélét, silót és csicsógumót helyeznek ki a tél folyamán erdőre-mezőre.

Hogyan épít vackot a mindenre képes emse?

Nógrádban - ahol a tízezres nagyvadállomány fele vaddisznó - 41 vadászterületen állandóan járják az etetőhelyeket a vadászok, szükség szerint indítva útnak az utánpótlást szállító terepjárókat. A tavalyi jó termés nyomán bőven jut a nagyvadnak az olcsó kukoricából, a fácánok, a foglyok és a nyulak pedig tört szemet, takarmánybúzát kapnak. A téli gondoskodás különösen jókor jön az ötezres vaddisznó állománynak, mert megkezdték az elő-vackok készítését az ellés előtt álló anyakocák.

- Noha a csíkos kis jószágok a mostaninál keményebb fagyot is elviselnek, anyjuk mégis lakályos vackot készít számukra, amit fenyőágakkal takar be, hogy a malacok az első két hétben védett helyen cseperedhessenek - mesélte a hírügynökségnek Rottenhoffer Attila, Nógrád megyei Vadászkamara titkára.

A szakember azt tanácsolja, ezekben a hetekben ajánlatos elkerülni a sűrűket, mert malacai védelmében akár támadásra is elszánja magát az emse.

Csikorgó hidegben barátkoznak a vaddisznók a szarvasokkal

Veszprém megyében még nem volt igazán nagy, a vadállományt veszélyeztető hó, és a többségében vaddisznókból és gímszarvasokból álló nagyvadállomány eddig jól telelt, alig mutatkozott elhullás. A szoktató etetések után a napokban megkezdődött a vadak intenzívebb takarmányozása is - közölte Baracskai Lajos, a megyei vadászkamara titkára.

Heves megyében, a Mátrában és a Bükk nyugati részén 55.000 hektáron vadgazdálkodó Egererdő Rt. a nagy hideg miatt a szokásos takarmánymennyiség duplájával tölti fel az etetőket.

Nagy Károly, a társaság csoportvezetője érdekességként említette, hogy az egymást egyébként nem túlzottan kedvelő vaddisznók és szarvasok a csikorgó hidegben békésen táplálkoznak együtt az etetőknél.

Három mázsás kupacokban áll a csemege

A keleti Bükkben, a Zemléni hegységben és az Aggteleki-karszton összesen 83 ezer hektáron gazdálkodó Északerdő Rt.-nél és vadásztársaságoknál mintegy 8000 nagyvad - szarvas, vaddisznó, muflon, őz - igényel fokozott gondoskodást.

Ezekben a térségekben 10-30 centiméteres, a fúvásos helyeken fél métert is meghaladó a jeges hó vastagsága, így a vad nehezen jut természetes táplálékához, s a melegebb déli lejtőkön próbál élelmet szerezni.

Az erdőgazdaság eddig több mint 500 tonna almatörkölyt, cukorrépaszeletet szállított ki a nyírségi almafeldolgozókból és a szerencsi cukorgyárból a vadjárta tisztásokra.

Két-három mázsás depóniákban kínálják, folyamatosan pótolják ezt az állatok által kedvelt csemegét és vele együtt juttatják ki az élettanilag szükséges sómennyiséget is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!