Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A lakosság egy százaléka számít vagyonosnak

2003.11.17. 09:38
Magyarországon jelenleg mintegy 15 ezer magánszemély tekinthető elég vagyonosnak ahhoz, hogy a privát banki ügyfélkörbe tartozzon. Nyugat-Európában a lakosság jóval nagyobb része számít gazdagnak, mint hazánkban.
Magyarországon a lakosság kevesebb mint egy, míg Németországban majdnem 8, Franciaországban pedig körülbelül 10 százaléka számít a bankok szemében gazdagnak. A hazai piacon privát banki szolgáltatást nyújtó pénzintézetek 30-50 millió forintos likvid vagyon felett tekintenek valakit gazdagnak, míg Nyugat-Európában ennél magasabb, 300 ezer eurós határral számolnak. A Datamonitor számításai szerint az EU hat legnagyobb gazdaságában jelenleg 2,6 millióan tartoznak ebbe a körbe.

Nyolc százalékkal nőtt

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 8 százalékkal, 2,6 millióra nőtt a gazdag magánszemélyek száma Európában - számítja a Datamonitor, amely szerint a következő években is közel ilyen ütemű bővülés várható. A piacelemző cég elsősorban a privát banki szolgáltatások célcsoportját igyekszik meghatározni rendszeresen kiadott elemzésével, amelyben 300 ezer eurónyi (nagyjából 77 millió forint) likvid vagyonhoz köti a "magas nettó értékű személyek" (High Networth Individuals, HNWI) körébe való bekerülést. A vizsgálatba bevont országok között a kontinens hat legnagyobb gazdasága - Német-, Francia-, Olasz- és Spanyolország, Nagy-Britannia és az egységesen kezelt skandináv térség - szerepel, a likvid vagyon kategóriájába pedig a készpénz, a betétek, a forgalomképes részvények, a kötvények, továbbá a befektetési alapi befektetések tartoznak.

Németország a csúcstartó

A tavaly év végén regisztrált mintegy 2,6 millió gazdag európai 70 százaléka a három legnagyobb EU-tagországban él. Ezen belül is Németország a csúcstartó: itt 648 ezer magánszemély rendelkezik legalább 300 ezer eurónyi befektethető vagyonnal. Franciaországban 586, Nagy-Britanniában 571 ezer potenciális privát banki ügyfelet tartanak számon.

A következő öt év során az eddiginél némileg lassabb ütemben, évente átlagosan 7 százalékkal nőhet az európai gazdagok száma - jósolja a Datamonitor. Ennek megfelelően 2007-ben már 3,6 millióan tartozhatnak majd a HNWI-körbe. Összesített vagyonuk elérheti a 3 milliárd eurót (nagyjából 770 milliárd forint), míg a mostani 2,6 millió gazdag mintegy 2,14 milliárd euró (552 milliárd forint) felett diszponál. Ez nagyjából 820 ezer eurós (210 millió forint) átlagvagyont jelent.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!