Auguszta
5 °C
22 °C

Mérséklődik a nagy autók és a számítógépek vámja

2002.03.29. 12:02
Április elsejétől több termékcsoport importvámja csökken Magyarországon a magyar-amerikai vámmegállapodás nyomán - közölte a Világgazdaság. A legnagyobb figyelmet a 2000 köbcentisnél nagyobb autók és a számítógépek vámmérséklése váltotta ki - csak ez utóbbi évi 4-5 milliárd forintnyi vámbevétel-elmaradást jelent majd.
Hétfőtől a korábbinál kedvezőbb vámmal lehet importálni egy sor terméket az Egyesült Államokból, valamint a világ többi országából (kivéve a szabadkereskedelmi partnereket, amelyek termékei már eleve nagyon kedvezményesen alacsonyabb, zömmel nullaszázalékos tarifákkal érkezhetnek be az országba) - közölte a Világgazdaság. Annak eredményeként ugyanis, hogy Magyarország január végén kompromisszumot kötött az USA-val egyes MFN- (a legnagyobb kedvezmény elve alapján kialakított) vámok csökkentéséről, hazánknak a mérsékeltebb tarifákat kell kínálnia minden WTO-tagországból, továbbá azon, a fejlődő országok kategóriájába tartozó államokból származó importra, amelyekkel korábban megkötöttük a legnagyobb kedvezményes vámot biztosító megállapodásokat. Így például Japán, Kína vagy Oroszország is kedvezményesen szállíthatja az érintett termékeket Magyarországra április elsejétől.

4-5 milliárdos kiesés

Ennek megfelelően közel húsz termékcsoport importvámja mérséklődik, nem egy esetben 0 százalékra. A Világgazdaság információi szerint a Pénzügyminisztérium háttérszámításai alapján csak ennek hatására évi 4-5 milliárd forintnyi vámbevételtől esik el az ország.

Számítógép, alkatrész, szépségápolás

Számos, a gyógyítóágazat, valamint a k+f tevékenység, továbbá az ipar szempontjából fontos termék vámja is mérséklődik, gyakran 0 százalékra. A számítógépek és a CD-k vámja 5-ről 0 százalékra, a 2000 köbcentisnél nagyobb gépjárművek vámja 43-ról 23 százalékra, egyes női szépségápolási cikkek vámja 15-ről 0 százalékra csökken. A vámmérséklés eredményeként a magyar átlagos ipari MFN-vámszint 7 százalék körülire mérséklődik. A hasonló amerikai szint 3-3,5 százalékos, ám az oda irányuló magyar ipari exportnak mintegy a fele ennél is kedvezőbb, nullaszázalékos vámmal "terhelt", miután a preferenciális GSP-rendszer vonatkozik rájuk.

Nem lesz sokkal olcsóbb az autó

Az Index kérdésére a külügyminisztérium illetékes osztályán elmondták: a kétezer köbcentisnél nagyobb autók azért kaphattak kedvezményes tarifát, mert ilyen járműveket nálunk nem gyártanak, tehát az itteni gyártók érdekeit ez nem sérti. Ezeknek a kocsiknak ugyan 43-ról 23 százalékra csökken a vámja, azonban nem valószínű, hogy a fogyasztói árak is ilyen mértékben esnének - tették hozzá a minisztériumban. A Chrysler Hungarynél kérdésünkre csak annyit közölték, hogy az üggyel kapcsolatban április közepén tartanak sajtótájékoztatót.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.