Mária
-7 °C
3 °C

Magyarországon nem lesz felvásárlási láz

2004.03.22. 10:55
Magyarországon aligha tör ki a lengyelországihoz hasonló felvásárlási láz a csatlakozás előtt - jósolják az elemzők. A lengyelek a drágulástól tartva valóságos ostrom alá vették az üzleteket.
Hatalmas felvásárlási láz tört ki Lengyelországban. A lengyelek attól tartanak, hogy az ország május 1-jei csatlakozása után jelentősen nőnek majd az árak - idézi a Rzeczpospolita című lap az Ipsos piackutató cég helyzetelemzését. Nemcsak az áruházakat rohanták meg a vásárlók, hanem az ingatlanpiac is felpezsdült. A felmérések szerint a lengyelek háromnegyede véli úgy, hogy a csatlakozás után jelentősen drágulnak az élelmiszerek, s 66 százalékuk számít az ingatlanok drágulására. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Auchan bevásárlóközpont-lánc 10 kg-ban limitálta az egy főnek eladható cukormennyiséget. Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke viszont kismértékű drágulást prognosztizált.

Figyelemre méltó hír az, hogy jelentősen megugrott az év elején a kelet-közép-európai országokba irányuló orosz alumíniumszállítások volumene, amit piaci források azzal magyaráznak, hogy a vásárlók még az uniós csatlakozás - és a behozatali vám azzal egyidejű emelkedése - előtt fel akarják tölteni készleteiket. A moszkvai hivatalos adatok szerint januárban Oroszország 411700 tonna alumíniumot exportált, szemben a tavalyi első hónapban regisztrált 242800 tonnával. Megfigyelők szerint ebből mintegy 200 ezer tonna kerülhetett a csatlakozó országokba, ennek nagy része Lengyelországba, körülbelül egytizede pedig Magyarországra.

Itthon nincs veszély

Magyarországon aligha tör ki hasonló felvásárlási láz, és az árak sem emelkednek jelentősen a csatlakozás után - állítják egyöntetűen a lapunk által megkérdezett szakértők. A magyar árak már most közel állnak a nyugat-európai szinthez, sőt néhány árucsoportban, a ruházati és a tartós fogyasztási cikkek esetében még akár csökkenésre is számíthatunk - mondta Forián Szabó Gergely. A CA IB Alapkezelő elemzője szerint az EU-csatlakozás az agrárszektort állítja a legnagyobb kihívás elé, mert fokozódhat a termelői árakra nehezedő nyomás. Az élelmiszerek fogyasztói árai ezáltal, illetve az erősödő importverseny miatt még akár csökkenhetnek is. A környező országokban az élelmiszerek árszínvonala jóval a magyar alatt van, s ezt a különbséget a nagy áruházláncok valószínűleg megpróbálják majd kiaknázni. Jelentősebb áremelkedésekre csak a szolgáltatói szektorban kell számítani, de erre sem az idei évben, hiszen ez a folyamat akár évtizedekig is elhúzódhat.

Az MNB korábbi vizsgálatai arra a következtetésre jutottak, hogy az egyes termékcsoportok árai eltérő irányba változhatnak, és ezáltal kiegyenlíthetik egymást - emlékeztetett Barcza György. Az ING Bank elemzője az ingatlanpiacról elmondta, hogy az elmúlt években már az infláció feletti mértékben emelkedtek Magyarországon a lakásárak. Ennek egyik oka a jövedelemszint emelkedése, a másik a kedvező lakáshitelezési rendszer volt. Az év végi szigorítások nyomán azonban túlkínálat alakult ki, ezért jelenleg stagnálnak az árak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!