Hajnalka
0 °C
14 °C

Kisebb növekedés, nagyobb infláció a csomag ára

2006.06.11. 17:50
2008-ra lehet újra 4 százalék körül a GDP-bővülés üteme, jövőre átmenetileg visszaesik a gazdasági növekedés, mondta el Veres János pénzügyminiszter a megszorító csomag egyik következményéről. A pénzügyminiszter szerint kedden benyújtják a parlamentnek a szükséges törvényjavaslatokat.

Az Új Egyensúly programjával az államháztartás eredményszemléletű hiánya jövőre a GDP 5 százalékára csökkenhet, a gazdasági növekedést az intézkedések várhatóan 2 százalékponttal mérséklik, közölte Veres János pénzügyminiszter vasárnap a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A növekedés visszaesése átmeneti lesz, 2008-ban újra 4 százalék körül bővül a GDP, tette hozzá. (Szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az infláció átmeneti megugárásról is beszélt, jövőre várhatóan 5 százalékra emelkedik a pénzromlás üteme, ahogy azt az Index már korábban is jelezte.) A pénzügyminiszter beszámolója szerint 2008-ban az államháztartás eredményszemléletű hiánya a GDP 3-3,5 százaléka körül alakulhat, nyugdíjkorrekció nélkül. Veres János hangsúlyozta, hogy az ismertetett hiányok eléréséhez nincs szükség további alprogramokra, újabb érdemi módosító javaslatokra.

Formálisan még nem létező testület írja a törvényeket

Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy a kormány hétfői ülésén dönt a gazdasági kabinet létrehozásáról. A testület tagjai vasárnap dolgozzák ki az Új Egyensúly programjában foglalt intézkedésekhez szükséges törvénymódosítások normaszövegét, így a kormány hétfőn mintegy másfél tucat törvényjavaslatról tud határozni, tette hozzá. A kormány kedden nyújtja be a parlamentnek javaslatokat. Kezdeményezi továbbá, hogy a házbizottság vitassa meg, mi a legmegfelelőbb formája a program megtárgyalásának. Ez lehet politikai vitanap vagy rendkívüli ülés, fűzte hozzá.

Veres János elmondta, hogy a programmal az eredeti célkitűzésnek megfelelően, 2008-ra teljesítheti Magyarország az euró bevezetéséhez szükséges, az államháztartási deficitre vonatkozó kritériumot. Hozzátette, hogy a hét végén ismertetett program tartalmazza mindazokat a kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépéseket, amelyek az egyensúly helyreállításához szükségesek. Ide sorolta példaként az elvárt adó, a házipénztár és a kamatok megadóztatására vonatkozó javaslatokat.

Veres János közölte: szombaton személyesen kérte fel az APEH vezetőjét arra, hogy biztosítsa a korábban bejelentett, 10 000 vagyonosodási vizsgálat elvégzéséhez szükséges feltételeket. Arra a kérdésre, hogy az ellenőrzések mennyi többletköltséggel járnak, azt válaszolta, bizonyosan ki fog jönni a vagyonosodási vizsgálatok eddigi átlagos adóbevételeinek töredékéből. A cégek ellenőrzését az APEH a kapacitások átcsoportosításával oldhatja meg, fűzte hozzá Veres János.

2009-ben újra lehet osztogatni

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az intézkedéseknek köszönhetően 2009-re mintegy 200 milliárd forintos forrás felhasználásáról dönthet a kormány, s például adócsökkentésre, illetve a szociális ellátások bővítésére fordíthatja. Hozzátette: a költségvetés keretei biztosítják az EU-forrásokhoz szükséges társfinanszírozások teljes összegét, azaz a többletforrások ilyen célú felhasználására nem lesz szükség. A gáz és elektromos energia áremelésével összefüggésben hangsúlyozta, hogy a már bejelentett intézkedéseket követően újabbak bejelentésére nem kerül sor, ám a következő évben át kell térni egy markánsan szociális alapú kompenzációs rendszerre. Kérdésre válaszolva kifejtette: banki extraadó bevezetéséről nincs szó. Az intézkedés a központi költségvetés által folyósítandó kamattámogatást, az állam közreműködésével létrejövő extrajövedelmeket adóztatja meg.

A pénzügyminiszter kifejtette, megbeszéléseket folytatott külföldi befektetőkkel, ezeken nyilvánvalóvá vált, hogy a befektetők valódi reformokat, illetve ezek gyors megkezdését várják a kormánytól. Az Új Egyensúly programmal el lehet kerülni a jelentősebb tőkekivonást az országból, hangoztatta. A pénzügyminiszter továbbra sem fedte fel az idei hiány mintegy 3 százalékpontos megemelésének részletes okait. Annyit mondott, ezt mintegy 20 egyszeri, illetve tartós tétel okozta, és ezekről majd később számol be.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.