Ambrus
-7 °C
3 °C

A pénzügyminiszter szerint lehetséges az euró 2010-es bevezetése

2005.10.06. 16:01
A 2006-os költségvetés szigorú, szolid bérnövekedéssel számol, és az 1,4 százalékos hiánycsökkentés megőrzi annak lehetőségét, hogy 2008-ra a magyar gazdaság teljesíthesse az euró bevezetéséhez szükséges követelményeket, azaz tartsa a bevezetés 2010-re kitűzött céldátumát - mondta Veres János pénzügyminiszter az ING Bank üzleti reggelijén csütörtökön Budapesten.

"A 2006-ban folytatódó a költségvetési hiánycsökkentés arányos az ország lehetőségeivel. Nem biztos, hogy ez külső szemmel is elég jó ütem, de elég ahhoz, hogy 2008-ra megfeleljünk a kritériumoknak, és 2010-re megvalósítható legyen az euró bevezetése" - mondta a miniszter.

Három területen kell változtatni

A 2006-os költségvetési tervezet nem pazarló, a deficit növekedését az autópálya elszámolás változása és 160 milliárd forintnyi áthúzódó hitelátvállalás okozza. Egyszeri hiányjavító intézkedést nem tartalmaz a költségvetés tervezete - mondta a miniszter, megjegyezve, hogy nyáron még volt ilyen elképzelés.

A 2010-es euró-csatlakozás eléréséhez három területen kell érdemben változtatni - mondta Veres János. Magyarország államigazgatásra, közigazgatásra, önkormányzatokra többet költ az uniós átlagnál; itt a változtatások azonban jórészt csak kétharmados törvényekkel lehetségesek. A másik terület az egészségügyi szolgáltatásoké; itt a fizetések rendjében jelentős változás, hogy januártól bevezetik a személyenkénti nyilvántartási számlát. Veres János ismertetése szerint a harmadik terület az oktatás egésze, ahol nem szabad hagyni, hogy a szakképzett munkaerő váljon a fejlődés korlátjává.

A minisztériumok költségeit csökkenti

"A bürokrácián spórolunk a jövő évi költségvetésben" - mondta a miniszter. Közölte: a tervezet érdemben csökkentette szinte valamennyi minisztérium működési költségeit. Ezek összességében az idén évközben csökkentett előirányzathoz képest jövőre 10 százalékkal mérséklődnek.

Emellett 20 százalékkel csökkentették a minisztériumok fejlesztési pályázatokra rendelkezésre álló előirányzatát; 2006-ban csak olyan pályázat maradhat, amelyhez EU társfinanszírozás társul. Az idén 123 jogcím alatt összesen 135 milliárd forint pályázati pénz szerepelt a minisztériumok költségvetésében, a korlátozás nyomán kevesebb mint 10 jogcím maradt.

Csökkenő adóterhek

A személyi jövedelemadó változtatásokkal a lakosság adóterhei mintegy 2 százalékos mértékben csökkennek, a kormány a bértárgyalásokon azt szeretné elérni, hogy a jövedelmek mind a költségvetési, mind a versenyszférában 3-4 százalék körül nőjenek.

Veres János kifejtette, hogy a nettó adóváltozásokkal 200 milliárd forint kerül jövőre a költségvetésből elsősorban a lakossághoz, a személyi jövedelemadó és áfacsökkentések révén, de részben a vállalkozásokhoz is, többek között a tételes egészségügyi hozzájárulás csökkentésével, majd jövő novemberi eltörlésével.

A hiánycélokat az Eurostat értékelése miatt módosítani kellett, de az elszámolás változtatása nem okoz változást a makrokeresletben - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: a változtatás a finanszírozás módjában van, és abban hogy az idén megtörténik-e a korábban elképzelt autópálya-kötvény kibocsátása.

Hiba is volt

Az Európai Bizottság nyilván módosítani fog a hiánycsökkentés értékelésén. Júliusban még elegendőnek látta a kormány által hozott intézkedéseket. Veres János ugyanakkor hangsúlyozta: Joaquin Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa elismeri a hiány csökkentésében elért eredményeket és ezt - mint a szeptemberi tárgyalásokon kiderült - az autópálya építés elszámolása nem befolyásolja.

Négy év alatt az eredményszemléletű hiányban 4-4,5 százalékpontos csökkentést sikerült elérni - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, hozzátéve: kétségtelen hiba viszont, hogy az évenként kitűzött célokat az ország nem tudta teljesíteni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!