Auguszta
4 °C
22 °C

Vége a verseny legális elkerülésének?

2005.06.13. 08:18
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkáját egyszerűsítheti, egyes vállalkozásoknak ugyanakkor bizonytalanabbá teheti a helyzetét, ha jelenlegi formájában módosul a versenytörvény. Megszüntetik ugyanis a verseny korlátozásának tilalma alóli egyedi felmentés intézményét, írta hétfői számában a Napi Gazdaság.
A törvényjavaslat legfontosabb elemei közül a nagyobb jogbiztonság, a hatékonyabb piacfelügyelet és a magyar jog közösségi jog felé történő közelítése emelhető ki. Ez utóbbi szempont érvényesül akkor, amikor az európai gyakorlatra való tekintettel a módosítás megszünteti az egyedi mentesítési kérelmek benyújtásának lehetőségét.

Idáig évi 5-10 esetben éltek vállalkozások ezzel a lehetőséggel, aminek keretében hatékonyságbeli előnyökre tekintettel és más megoldás hiányában a versenykorlátozási tilalmak alól való felmentést kérhettek. A törvénymódosítással tehát bizonyos szempontból csökken a vállalkozások mozgástere, mivel nem kérhetnek maguk előzetesen felmentést érzékenynek ítélt projektjeikkel kapcsolatban, emlékeztet a Napi Gazdaság.

A törvényjavaslat egy másik eleme, amely a GVH információfeldolgozási szabályait változtatja meg, valamelyest tehermentesítheti a hivatal munkatársait az évi 800-900 bejelentés közigazgatási eljárási törvény által szigorú szabályokhoz kötött kivizsgálásánál. Bevezetik ugyanis a panasz intézményét, amelyre a bejelentésnél kevésbé szigorú formai követelmények vonatkoznak.

Ettől a beterjesztők azt remélik, hogy a hivatal több információhoz jut, hiszen ha valaki rendellenességet észlel a piacon, érdemi választ kaphat a GVH munkatársaitól közigazgatási eljárás lefolytatása nélkül is. Módosul mindemellett az ágazati vizsgálatokra vonatkozó szabályozás: a vizsgálatok végén nyilvános jelentést kell kiadnia a hivatalnak, ebben azonban az üzleti titkokat védeni kell és publikálása előtt az érintettek véleményezhetik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!