Vilma
-8 °C
3 °C

Hivatalossá teszik a számlás foglalkoztatást?

2003.01.22. 10:45
Az alkalmazotti és a vállalkozói státus jegyeit ötvöző új foglalkoztatási forma bevezetésére tesz javaslatot a pénteki kormányülésen a munkaügyi miniszter. Ez a szabályozás a színlelt vállalkozásokat sújtó rendelkezésekkel egy időben lépne életbe. Előnye lehet, hogy a munkáltatóknak valószínűleg nem kell kiskapukat keresgélniük.
Olyan új, szabadon választható foglalkoztatási forma kidolgozására tesz javaslatot a pénteki kormányülésen a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárca vezetője, amely egyesítheti az alkalmazotti és a vállalkozási formában történő foglalkoztatás előnyeit - értesült a Világgazdaság. Amint megkapja a tárca az erre vonatkozó felhatalmazást, megkezdi a szabályozás kidolgozását - tájékoztatott Kiss Péter munkaügyi miniszter.

Fordulat vagy a munkaadók megnyugtatása?

Az új foglalkoztatási forma bevezetésének terve váratlan fordulat a színlelt vállalkozások elleni harcban, és feltehetően a szigorításoktól tartók megnyugtatására szolgál.

A koncepció szerint ebben a foglalkoztatási formában a munkaadók bér- és adóterhei a munkaszerződéses foglalkoztatotti viszonyhoz képest mérsékeltebbek lennének. Ez a köztes forma - amely Kiss Péter szerint inkább önfoglalkoztató típusú kategória lenne - a dolgozók számára a munka törvénykönyvében megfogalmazott védettséget is biztosítaná, de ezzel egyidejűleg bírná a vállalkozói viszonyrendszer sajátosságait is.

Vagyis a munkáltató továbbra is hasonlóképpen számolhatná el bizonyos, az alkalmazással járó kiadásait, mint jelenleg a fővállalkozói-alvállalkozói kapcsolatban - magyarázta a munkaügyi miniszter, aki a lap kérdésére elmondta: informálisan már egyeztetett a témában munkaadói és munkavállalói szervezetekkel.

Az év második felében lépne életbe

Ha zöld utat kap a kezdeményezés, a hozzá kapcsolódó jogszabály a színlelt szerződések kiszűrésére tett intézkedésekkel egy időben, vagyis 2003 második felében lépne életbe.

A munkaügyi tárca a munka világát érintő jogszabályok módosításával csökkenteni akarja a munkaviszonyt leplező színlelt szerződések számát. Ezt egyebek közt a munkaügyi ellenőrzés szigorításával tenné. Ugyanakkor a munkáltatói szervezetek többször megkérdőjelezték ennek szükségességét, mondván, a munkaügyi ellenőrök nem elég felkészültek annak eldöntésére, hogy a vállalkozói szerződés valóban munkaviszonyt leplez-e, vagy sem.

Költségoldalról is nagy terhet róna ez például a fuvarozással, a személy- és vagyonőrzéssel foglalkozó, az építőiparban, a kiskereskedelemben, a médiában tevékenykedő cégekre, ha vállalkozói vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatott embereiket a most érvényben lévő szabályok szerint kellene munkavállalói státusba venniük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.