Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Egymilliárd lehet a viharkár

2006.08.21. 13:19
Csaknem félezer kárbejelentés futott be a két legnagyobb biztosítóhoz már a hétfő délelőtti órákban. A korábbi viharkárok tapasztalatai alapján az első napi bejelentések nagyjából tízszerese várható a hét végéig. A teljes kárérték elérheti az egymilliárd forintot, több ezer ház rongálódott meg. A közterületen keletkezett és a vis maior károkat nem fizetik a biztosítók.

Több ezer lakás és ház rongálódott meg, a biztosítókhoz az első órákban beérkezett kárbejelentések alapján a teljes kárösszeg akár egymilliárd forint is lehet. A biztosítók azonban ennek csak egy részét térítik meg, a közterületeken elszenvedett károkra nem lehet biztosítást kötni, de vis maiorra hivatkozva más esetekben is megtagadhatják a kárkifizetést.

Ha lerepült a cserép, arról nem tehetnek

Miután a mostani vihar vis maiornak (elháríthatatlan külső oknak) minősül, sok kárt szenvedett csak a saját külön biztosítása alapján, vagy sehogy sem juthat hozzá kára megtérítéséhez - mondta Szurdi Nándor, Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) vagyonbiztosítási tagozatának képviseletében.

A lakásbiztosításoknál például a biztosítók kizárják a szerződésekben a vis maiorért viselt felelősséget. Amennyiben a tulajdonos karban tartotta a házát, de a nagy szél mégis lerepítette a cserepet, és az kárt okozott, akkor az már elháríthatatlan külső ok, ami kizárja a felelősséget, a biztosítóét és a tulajdonosét egyaránt.

Ha korhadt fa dőlt ránk, szerencsénk van

BKV: több tízmilliós viharkár
Az augusztus 20-ai esti vihar idején a fővárosi tömegközlekedésben a legnagyobb problémát a trolibusz és villamos felsővezeték-szakadások, károk okozták. Jelenleg is a BKV mintegy 300 munkatársa dolgozik azon, hogy mielőbb mindenütt helyreálljon a menetrendszerű közlekedés. A károk felmérése még jelenleg is folyik, ami biztos: járműben nem esett kár. Az infrastruktúrában keletkezett károk felszámolása folyik, a kárérték több tízmillió forintra tehető. Sok helyen a felsővezetékre dőltek a fák, ágak rongálták meg a vezetéket, néhány helyen az oszlopkárok és a jelzőlámpás működésben okozott károk is nehezítették a közlekedési helyzetet. (Napi Online)

Amennyiben a vihar hatására közterületen lévő fa akár emberben, akár autóban kárt okoz, a közterület tulajdonosa - az önkormányzat - csak a polgári jog felelősségi szabályai szerint köteles helytállásra. A közterületre ugyanis nem lehet biztosítást kötni - mondta a biztosítási szakember.

Az önkormányzat felelőssége akkor áll fenn, ha nem tett meg mindent a kár elhárítása érdekében, de ha a kárt vis maior okozta, akkor mentesül a felelősség alól. Ha például korhadt fa letört ága okoz kárt, akkor felvethető, hogy a tulajdonos miért nem tartotta karban, de ha a fa egészséges és a vihar mégis kitépi tövestől, akkor az így okozott kár már mindenképpen elháríthatatlan külső oknak minősül.

Aegon: félmilliárdos kár

Csaknem háromszáz bejelentés érkezett délelőtt 11-ig a hazai biztosítási piac vezető lakásbiztosítójához, a mintegy negyvenszázalékos részesedéssel rendelkező Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-hez - közölte Drevenka Edit, a cég kommunikációs vezetője az Indexszel. A 289 kárbejelentésből 161 volt budapesti, a további 128 az ország legkülönbözőbb tájairól érkezett.

A biztosító az ügyfeleknek - bizonyos feltételek megléte esetén - felajánlja a telefonos kárbecslést, ekkor már a kárbejelentéssel egyidejűleg közlik velük, mekkora kárkifizetésre számíthatnak. A bejelentett károk egyötödét így rendezték hétfőn délelőtt, ez 31,5 millió forintot jelent. A kárérték megállapítása után elvileg három napon belül fizetnek, aki nem telefonos kárbecslést kér, azt napokon belül felkeresik a kárszakértők.

Az Aegon korábbi viharok utáni tapasztalatai szerint az első napon a káreseményeknek csak tíz százalékát jelentik be. A délelőtti adatokból és kárértékekből készített prognózisuk szerint a vihar legalább kétezer házban és lakásban okozott károkat, az Aegon félmilliárd forintra becsüli a károkat.

A lakásbiztosításoknál épületbeázások, a vihar által elsodort cserepek, kitört ablakok, elöntött pincék, továbbá a kidőlt fák által okozott épület rongálási károk és a villámcsapás okozta elektromos meghibásodások a jellemzőek - közölte az Aegon. Emellett nagy számban érkeznek kárbejelentések megrongálódott gépkocsikról is a biztosítóhoz, ezek rendezése casco biztosítás alapján történik; a viharkár már a casco alapbiztosításnak is része.

Tízmilliós kár a Nagyvásárcsarnokban

A viharban jelentős károkat szenvedett a Vámház körúti Nagyvásárcsarnok tetőszerkezete - közölte Szikszai József, a vásárcsarnok biztosítójának, a Generalinak a vagyonbiztosítási osztályvezetője. A kárbecslés szerint a tetőben mintegy tízmillió forint értékű kár keletkezett.

A Generalihoz hétfő délután egy óráig nagyjából háromszáz bejelentés érkezett, ezek kétharmada Budapestről, szinte az összes többi a főváros környéki településekről, "amerre a vihar járt". A károk tíz százaléka meghaladja az egymilliós értéket. A biztosító vidékről is rendelt fel kárszakértőket a minél gyorsabb kárbecsléshez, míg a kisebb károkat elszenvedettek telefonos kárrendezést is kérhetnek.


Nézze meg képeinket!

A Generalinál csak este összesítik a hétfői kárbejelentéseket és a becsült kártértéket. Becsléseink szerint az ide bejelentett károk értéke meghaladhatja a negyvenmillió forintot.

Négy óra alatt csaknem kétszáz bejelentés

Az Allianz Hungária Biztosítóhoz hétfő délelőtt mintegy 170 kárbejelentés érkezett. Itt is lehetőség van a telefonos kárbecslésre és kárrendezésre. Az ezt kérő ügyfelek adatai szerint az eddig bejelentett károk összege elérheti a 15 millió forintot, de az Allianznál is arra számítanak, hogy ez még csak a kezdet.

A lakáskárok hetven százalékát Budapestről és Pest megyéből jelentették. A bejelentések túlnyomó többsége lakásokban, házakban, lakóépületekben keletkezett károkról szól: fák, ágak zuhantak az épületekre, a viharos szél ablakokat tört, cserepeket sodort el, a rendkívül hirtelen lezúduló csapadék nyomán beázásokat és a mélyebben fekvő területek helyiségek elöntését is jelentették a károsultak - közölte az Allianz.

A vihar az autókat sem kímélte, lényegesen kisebb arányban, de már az első órákban is jelentkeztek ügyfelek, akiknek járművére fát döntött, cserepet sodort vagy éppen üvegtörésből származó törmeléket szórt a viharos erejű szél - olvasható a biztosító közleményében. Az Allianz tájékoztatott arról is: a gépjárműkárok nemcsak nálunk, hanem több mint nyolcszáz szerződött autójavító partnerénél is bejelenthetők.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!