Auguszta
5 °C
22 °C

Vihart kavart a szállodai toplista

2004.12.09. 08:54
A magyarországi szállodapiacon a fővárosi és nyugat-dunántúli hotelek számíthatnak üzleti sikerre - legalábbis a KSH legfrissebb adatai szerint. Ugyanakkor szakemberek szerint nem reális a most elvégzett rangsorolás.
A közelmúltban megjelent toplistákból kiderül, hogy a fővárosi szállodák uralják a hazai piacot. A versenyben előkelő helyen szerepelnek a nyugat-dunántúli gyógyhotelek is. Mint Hegymegi János, a Horwat Consulting ügyvezetője elmondta, a KSH listája alapján nehéz az értékelés, hiszen ez csupán sorrendet közöl, konkrét számok említése nélkül. Ugyanakkor iránymutatásképpen elfogadható e rangsor.

Fontos szempont

A Turizmus Panoráma szakfolyóiratban megjelent, szobafoglaltság alapján összeállított listából egyértelműen megállapítható, hogy az üzleti sikerben a hotel mérete alapvetően nem meghatározó - állítja a szakember -, ám a lánchoz való tartozás kiemelten fontos a szálló életében. Az egy szobára jutó bruttó árbevétel szempontjából a legeredményesebb tíz hotel a fővárosban található, ami azt mutatja, hogy a budapesti szálláshelyeken többet költenek a vendégek, mint vidéken. A legsikeresebb szálloda az összeállítás szerint a Le Meridien, a második az InterContinental, harmadik a Marriott, negyedik a Kempinsky, ötödik a Hilton Budapest.

Hülvely István, a Hunguest Hotels Rt. vezérigazgatója szerint a lista üzleti szempontból nem értékelhető, csupán irányadónak, egyfajta népszerűségi rangsornak lehet tekinteni. Példaként említette, hogy több, nyolcvan-kilencven százalék közötti vagy e fölötti kihasználtságot produkáló, a Hunguest-lánchoz tartozó hotel is kimaradt a rangsorból.

Egyéb értékelést nem lehet elmondani e rangsor alapján, hiszen egyéb fontos adatokat nem lehet megtudni az egyes hotelekről. Mint a vezérigazgató elmondta, a számokat nélkülöző listából nem derül ki, hogy mennyire profitábilisak a rajta szereplő szállodák.

Nem hiteles

A Magyar Szállodaszövetségnél tömören úgy kommentálták a rangsort: érdekességnek jó, de szakmailag nem reális, nem elfogadható. Mint Kapolcsy Andrea alelnök jelezte, a fő gond az, hogy vegyes adatokból állt össze ez a lista, így van rajta több száz szobás fővárosi hotel, de szerepel benne tízszobás panzió is.

Bár sok kritikát vált ki a lista, a Sárvári Gyógyfürdő Rt.-hez tartozó Vital Med Hotel előkelő helye öröm számunkra - mondta Vörös Imre, a társaság vezérigazgatója. A fürdő épületében kialakított 26 szobás hotel az idén várhatóan ötvenmillió forint körüli nyereséget termel, ami a befektetett kétszázmillióhoz viszonyítva nem rossz eredmény.

Azt Vörös is megerősíti, hogy Sárvár földrajzi elhelyezkedése előny a vendégforgalmuk szempontjából. A hotelnek jók a foglaltsági adatai, emellett a nyitás óta vidéki viszonylatban kedvező, 17 ezer forintot meghaladó egy szobára jutó árbevételt produkált.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!