Emőke
8 °C
19 °C

Ukrajnában terjeszkedne a Videoton

2003.12.22. 08:47
Az egykori IBM-gyártóbázis teljes területét bérbe adta a Videoton Holding Rt. a Sanmina-SCI-nek. A székesfehérvári társaság, amely 2004-ben további forgalomnövekedéssel számol, a közeljövőben Ukrajnában is terjeszkedni kíván.
A Videoton Holding Rt. több mint 100 millió forintos beruházással teszi alkalmassá a volt IBM-gyártóbázis ingatlanjait, illetve területét az új tevékenység számára - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Sinkó Ottó vezérigazgató. Hozzátette: a Sanmina-SIC a teljes üzemi területet - mindhárom csarnokot - bérbe vette, sőt kettőben már részben be is rendezkedett. A jövő év elejétől azt a harmadik gyártócsarnokot készítik elő, amelyben a Sanmina-SCI magyar cége várhatóan a jövő év közepétől kezdi meg a gyártást. Abban bíznak, hogy a Sanmina a csarnok bérlésen túl egy sor egyéb gyártást, illetve szolgáltatást is a Videotontól vesz majd igénybe, bár erről még nem született végleges döntés.

Lakópark

Ugyanakkor a vezérigazgató elmondta, a közelmúltban megjelentekkel ellentétben, nem az IBM-csarnok udvarát, hanem egy ettől független, távolabbi területet értékesítettek lakópark céljára. Sinkó kifejtette: úgy tűnik, az iparág túl van a mélyponton, s a harmadik negyedévi ajánlatkérésekből és a rendelésállományból már arra lehet következtetni, hogy jövőre tovább nő a forgalom. A idei eredményekre alapozva 2004-ben dinamikusabb, a korábbiaknál hatékonyabb és a vevői igényekhez jobban igazodó vállalati struktúrát építhetnek ki. A külpiaci versenyképesség javulása mellett jobb esély van arra, hogy jövőre újabb, összetettebb gyártási programok valósulnak meg a cégcsoport különböző üzemeiben.

Hetvenmilliárdos bevétel

Széles Gábor, a Videoton Holding Rt. elnök-vezérigazgatója néhány nappal ezelőtt egy vállalati ünnepségen bejelentette, hogy az idei évet várhatóan 70 milliárd forint körüli konszolidálatlan árbevétellel zárja a cégcsoport, amelynek saját tőkéje immár elérte a 60 milliárd forintot. Széles elmondta, 2003-ban az alkatrészgyártás mellett a szórakoztatóelektronikai termékek, valamint a háztartási gépek rendelésállománya is nőtt. A cégvezető 2004-re piaci erősödést, s ezzel párhuzamosan, forgalomnövekedést vár. Sinkó Ottó hozzátette, az idei eredményekhez jelentős mértékben hozzájárultak az új beruházások. Többek között 700 millió forintos költséggel olyan DVD-technológiát telepítettek, amely tovább növeli mozgásterüket. A holdingnál foglalkoztatottak száma egyébként 2003 első félévében még csökkent, azóta azonban a trend megfordult, s júliustól mostanáig a létszám 300-400 fővel nőtt. Sinkó megerősítette, a Videoton Holding az uniós országok mellett a jövőben Kelet-Európában, elsősorban Ukrajnában kíván terjeszkedni, de fejlesztik bulgáriai gyártóbázisukat is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.