Pál
-9 °C
0 °C

Szárnyal a világkereskedelem

2004.04.07. 08:45
Elsősorban a kínai áruk özönének köszönhetően óriási mértékben növekszik a világkereskedelem, amelyben a legnagyobb exportőr már nem az Egyesült Államok, hanem Németország.
A tavalyi 4,5 után az idén 7,5 százalékkal bővül az áruk és szolgáltatások világkereskedelme - áll a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) éves jelentésében. A WTO, amely pár hónapja még csak három százalékos bővülést feltételezett, mostani előrejelzését arra alapozza, hogy az atípusos tüdőgyulladás és az iraki háború a vártnál kevésbé húzta vissza a kereskedelmet, az exportnagyhatalmak és -térségek már tavaly is jóval az átlag feletti ütemben növelték kivitelüket.

Legerőteljesebb

Emellett az USA erőteljesebb fellendülésétől és importigényétől hajtva a világgazdasági környezet még kedvezőbbé vált: a világ GDP-je a tavalyi 2,5 után az idén várhatóan már 3,7 százalékkal bővül. A legnagyobb kockázatot idén az USA importnövekedési ütemének lassulása és a gyenge nyugat-európai kereslet jelentheti a világkereskedelemre - állapítja meg a genfi székhelyű szervezet.

Az árukereskedelem összesített értéke a múlt évben 16 százalékkal, 7300 milliárd dollárra bővült - ez két évtizede a legnagyobb arány -, a szolgáltatások kereskedelmének értéke pedig 12 százalékkal, 1800 milliárd dollárra nőtt. Az úgynevezett átalakuló gazdaságok közé sorolt kelet-közép-európai országokban a tavalyelőtti 15 után tavaly csaknem a duplájával, 29 százalékkal futott fel a dollárban számolt export, így a térség a világon a legerőteljesebb növekedést produkálta e téren, miközben az import bővülésének az üteme 12-ről 11 százalékra mérséklődött - állapítja meg a WTO.

Németország az első

Leginkább az ázsiai országok profitáltak a felvevőpiacok hízásából, hiszen kivitelük az átlag kétszeresével, 12 százalékkal nőtt és ez 1897 milliárd dollárt jelentett. Az USA öt százalékkal többet exportált, mint 2002-ben, így kivitelének 724 milliárd dolláros értéke elmaradt Németország 748 milliárd dolláros, egyébként nem kevesebb, mint 22 százalékos növekedést jelző exportjától.

Az eurózóna legnagyobb gazdasága tehát lekörözte a világ legnagyobb gazdaságát, amiben persze az is jelentős szerepet játszott, hogy a dollár végiggyengélkedte az évet az euróval szemben, ugyanakkor az adatokat az amerikai valutában számolják. Három hellyel, a harmadik helyre lépett előre Kína, amely 35 százalékkal tudta növelni exportját - gazdasága túlhevülésének jeleként ugyanakkor az importja még ennél is nagyobb mértékben, negyven százalékkal ugrott meg.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!