Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Beárazták a magyar Vivendit

2002.08.30. 10:48
A francia Vivendi Universal 10 milliárd eurót remél több érdekeltségeinek, így többek között a magyar távközlési cégeinek eladásából - jelentette a Bloomberg. A hazai telefonpiac második legnagyobb cégcsoportjának eladási szándéka már régóta ismert, most azonban az ár is nyilvánosságra került. A magyar háztartások 12 százalékában jelen lévő cégért 450 millió dollárt kaphat anyavállalata.
A Vivendi Universal a következő hónapokban várhatóan lezárja a Vivendi Telecom Hungary (VTH) eladását - írja a Világgazdaság a mai számában. A médiaóriás új vezetése először a vagyonkiárusítástól összesen 10 milliárd euró bevételt vár, ezen belül a VTH 450 millió dollárt érhet. Bár a teljes összegen belül a magyar cégcsoport viszonylag kis értéket képvisel, a tulajdonosváltás a cég pozíciója miatt jelentős változásokat hozhat a hazai piacon.

A Világgazdaság cikke szerint a VTH a vezetékes telefonnal ellátott 3,7 millió magyar háztartás 12 százalékában, azaz mintegy 450 ezer otthonban van jelen. A tavaly év végi piaci liberalizációig helyi monopolszolgáltatóként, azóta pedig versenyhelyzetben működik, a lakossági fronton azonban szinte alig változott a helyzete. Részt vesz a cég az országos üzleti kommunikációs szolgáltatási versenyben, de kezében van az internetes piac egyik legfontosabb cégének tartott Webigen Rt., és nemrég saját internetes portál indítását is elhatározta. A VTH a 2001. évet 41 milliárd forintos bevétel mellett 15 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta, adózás utáni nyeresége 4 milliárd forint volt.

Pénzügyi befektető veheti meg a magyar Vivendit

Polányi Sándor vezérigazgató nemrég utalt arra, hogy a technológiai ágazat világválsága miatt kevés a valószínűsége annak, hogy a VTH szakmai befektetőt találhat. Ennek alapján a pénzügyi világból érkező új tulajdonosra vagy befektetői csoportra lehet inkább számítani.

A Vivendi Universal a nyár elején lemondatott korábbi elnök, Jean-Marie Messier irányítása idején adósodott el.. A vezető az elmúlt években 77 milliárd dollárt költött a legkülönfélébb cégek felvásárlására, 2001 végére az adósságállományt 19 milliárd euró fölé duzzasztotta. A 10 milliárdos vagyon- és üzletrész-értékesítést az új vezetés most kilenc hónapon belül kívánja végrehajtani.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.